Узорци са астероиода Риугу премашили очекивања научника

ТОКИО: Узорци тла са астероида Риугу премашили су очекивања јапанских научника, преноси АП.
s
Фото: Pixabay.com

Научници узорке описују као комаде угља и црну пешчану прашну, а њих је на астероиду Риугу, удаљеном од Земље око 300 милиона километара, прикупила јапанска свемирска сонда Хајабуса 2 која се недавно вратила на Земљу.

Узорци које су јапански свемирски званичници описали данас велики су до центиметар и тврди као камен, док су мање црне, песковите грануле попут прашине, које је сонда одвојено сакупила и вратила, описали су прошле недеље, преноси АП.

Прикупљени узорци тла са астероида резултат су шестогодишњег свемирског путовања сонде Хајабуса 2, а узорци су у Јапан стигли почетком децембра.

Пешчане грануле које је Јапанска агенција за истраживање свемира (Јаxа) проучавала прошле недеље били су са првог слетања летелице на астероид у априлу 2019, док су већи комади били из одељка предвиђеног за друго спуштање на Риугу, рекао је Томохиро Усуи, научник из Јаxа.

Током боравка близу овог астероида Хајабуса 2 је према њему лансирала пројектиле и детонирала бомбе како би се подигла прашина и прикупили узорци прашине и камења.

Усуи је рекао да разлике у величини узорака сугеришу различиту тврдоћу стеновитог тла на астероиду.

Научници се надају да ће им прикупљени узорци пружити увид у порекло Сунчевог система и порекло живота на Земљи. Након студија у Јапану, неки од узорака биће подељени агенцији НАСА и другим међународним свемирским агенцијама ради додатних истраживања.

У међувремену, Хајабуса 2 наставља своју мисију чији су циљ нови астероиди , од којих је први мали и удаљени астероид, 1998КИ26, како би проучавала могућности одбране од метеорита који би могли да полете ка Земљи, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести