Амазон одложио "црни петак" у Француској за 4. децембар

ПАРИЗ: Амерички див у е-трговини Амазон одлучио је да одложи у Француској акцију продаје робе с попустом на "црни петак", под притиском владе у Паризу, у знак солидарности се домаћим трговцима чије су продавнице затворене због корона мера ограничења, преноси Ројтерс
amazon
Фото: pixabay.com

Амерички онлајн трговац бележи глобални раст продаје, јер су се потрошачи окренули куповинама на интернету због мера затварања како би се спречило ширење корона вируса, а те околности доводе до пада конкурентности трговаца у физичким продавницама.

Како би тржишни услови били једнаки за све, министар финансија Бруно Ле Мер је позвао ове недеље супермаркете и интернет продавце да одложе "црни петак", који траје од 27. до 29. новембра, пошто ће радње које продају неесенцијалну робу морати да остану затворене током важења мера ограничења.

Извршни директор Амазона у Француској Фредерик Дувал изјавио је да ће компанија померити овај догађај на 4. децембар, придруживши се другим трговцима као што су Карфур и француски Леклерк.

Одлучили смо да одложимо датум ''црног петка'' ако то може да помогне трговцима да отворе продавнице пре 1. децембра, рекао је Дувал за телевизију ТФ1.

Амазон је потврдио изјаву Дувала у саопштењу упућеном путем е-поште, али данас није одговорио на захтеве за додатним коментарима.

Француски председник Емануел Макрон рекао је саопштио да ће друго затварање земље, започето 30. октобра, трајати најмање четири недеље. Мере укључују затварање продавница с робом која није од егзистенцијалне важности, ресторана и барова.

Европски трговци су усвојили америчку традицију дисконтне продаје на "црни петак", који означава почетак сезоне празничних куповина и пада одмах после Дана захвалности, како би одговорили на конкуренцију Амазона.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести