Без униформи и сликања на чек поинту Чарли

БЕРЛИН: Градске власти Берлина забраниле су локалним извођачима да носе америчке војне униформе на чек поинту Чарли, чувеном хладноратовском прелазу између источног и западног дела немачке престонице, након што је откривено да глумци искоришћавају туристе тражећи новац за фотографисање.
е
Фото: pixabay.com

Чек поинт Чарли био је једини прелаз за странце и савезничке трупе током поделе Берлина.

Источни и Западни Берлин били су подељени Берлинским зидом од 1961. до 1989. године.

Забрана је уследила на тридесетогодишњицу пада Берлинског зида, саграђеног да спречи становнике комунистичке Источне Немачке да побегну на запад.

Власт берлинске четврти Мите одузела је дозволу за наступ групи познатој као Денс Фектори, пише немачки лист Билд, преноси ББЦ на српском.

Глумци тврде да су прихватали само добровољни прилог који би им туристи дали за позирање на фотографији и печатирање пасоша.

Тајном акцијом полицајаца прерушених у туристе откривено је, међутим, да су глумци тражили четири евра за те услуге и вербално злостављали оне који су одбијали да плате.

Групе које у Берлину желе да наплаћују такве активности захтевају посебну дозволу.

Глумци одевени у униформе америчких војника налазе се на чек поинту Чарли последњих 20 година и раде у сменама како би позирали са туристима.

Ипак, многи становници Берлина нису задовољни "дизнификацијом" локалитета, где се као сувенири могу купити совјетске шубаре, гас маске и парчићи берлинског зида.

Овај потез подсећа на онај из 2015. године, када је власт у Риму забранила људима који одевеним у римске војнике, заједно са возачима рикши и тапкарошима, да се појављују код Колосеума, Форама и осталих туристичких локалитета.

Чек поинт Чарли овај назив носи по слову Ц у НАТО војној абецеди, а остала два прелаза су се звала Алфа и Браво.

Постао је симбол Хладног рата и подељеног града, а после пада Берлинског зида и уједињења Немачке једна је од главних туристичких атракција.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести