Британски краљ Хенри VI имао "дорадника" у браку

ЛОНДОН: Више од 500 година је прошло откако је умро британски краљ Хенри VI (1421-1471), а угледни британски дневник "Гардијан" је сада објавио вест да су откривени документи из којих се види да је он свој брачни кревет делио са коморником - војводом од Сафолка. 
r
Фото: pixabay.com

Наиме, историчарка Лорен Џонсон је током истраживања архивске грађе и свих докумената која су се односила на краља Хенрија VI, последњег из динасије Лакастера, открила да краљ у спаваћој соби са супругом Маргаретом од Анжуа, није био сам.

Хенри је био изузетно побожан, стидљив и повучен и поуздано се знало да је у брак ушао невин, а сада је нађен документ у коме пише да краљевски пар није био сам када су одлазили на спавање. 

Краљ и његова супруга су се осам година трудили да добију дете јер је Ланкастерима био потребан наследник престоила и када се син коначно родио на двору су кружили гласови да га није зачео Хенри, већ неки од његових блиских пријатеља који су га редовно пратили у брачну постељу. 

Лорен Џонсон је казала новинару Обсервера да се тако нешто није практиковало и да то указује на стерилитет владара коме нису помогле "инстукције" искусних пријатеља.

У документу који помиње ове посете краљици "удвоје", према речима Џонсонове, не наводи се да ли краљ није знао или хтео да уради што се од њега очекивало, што би био сигуран доказ да принцу Едварду није био биолошки отац.

Прва краљевска брачна ноћ конзумирана је пред публиком и тај обичај је у Енглеској уведен, према сачуваним списима, први пут 1420. године, када се оженио Хенри V, отац Хенрија VI.

Младенци су тада добили да попију пехар вина и свештеник је благословио кревет. 
 

L0RY
18.02.2019 • 14:30
Užas, zamisli da imas publiku i jos si nevin. Pa ja bih postala gej, nisu normalni
EUR/RSD 117.9389
Најновије вести