Црна Гора младунче лава враћа у природно станиште

ПОДГОРИЦА: Након што је на територији Будве пронађено младунче лава, директор Агенције за заштиту животне средине Милан Газдић каже да им је сада циљ да животињу врате у њено природно станиште.
e
Фото: Pixabay.com

Газдић је гостујући на ТВ Црне Горе рекао да је то компликован посао, захтева доста времена и папирологије, али се нада да ће у томе успети.

Напоменуо је да би само трошкови транспорта могли бити виши од 100.000 евра.

По закону, како је појаснио, те трошкове требало би да сноси онај ко је изазвао ову ситуацију.

"Ми ћемо већ данас поднети кривичне пријаве и видећемо да се утврди ко је прокријумчарио лава у Црну Гору", рекао је Газдић.

Александар Перовић из Центра за проучавање и заштиту птица Црне Горе (ЦЗИП) каже да нико није навикао да тражи лава по Црној Гори, а цела ситуација са потрагом за овом животињом десила се због нечијег хира.

"Све се ово дешава због нечијег хира па се диже пола државе да решава ситуацију. Овоме мора да се стане на пут. Овај случај је показатељ немоћи државе да се бори са кријумчарењем дивљих животиња. Надам се да се ово више неће понављати. Брине ме да има још случејва за које се не зна", казао је он.

Лавић је пронађен јуче, након једнодневне опсежне потраге у којој је учествовало 60 људи међу којима и припадници полиције, ватрогасаца, надлежних агенција и грађана.

Иначе, животиња је или пуштена или одбегла од власника 21. јануара.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести