Делфини слични људима, радознали су, друштвени

ЛОНДОН: Најновија студија показала је да делфини имају сличне особине личности као људи, попут радозналости и друштвености.
s
Фото: pixabay.com

Студија објављена у Магазину за савремену психологију, заснована је на проучавању 134 мужјака и женки делфина из осам установа широм света, при чему је делфине процењивало особље установа, пише Гардијан.

Ове сличности откривене су упркос томе што су се делфини развијали у потпуно другачијем окружењу од примата, са последњим заједничким претком који је живео пре 95 милиона година.

Аутор студије професор психологије на Универзитету Хал Блејк Мортон рекао је да је ово први пут да се личност делфина проучава на тај начин, као и да су делфини због своје интелигенције и дружељубивости одлични за истраживања.

"Делфини, као и многи примати имају мозак који је знатно већи од онога што њихово тело захтева за основне телесне функције. Овај вишак мождане материје у основи покреће њихову способност да буду интелигентни, а интелигентне врсте су често врло радознале", рекао је Мортон.

Мортон је рекао да је најприхваћенији модел људске личности дефинисан са пет особина - отвореност, савесност, екстраверзија, слагање и неуротичност, као и да иако су многа истраживања проучавала у којој мери примати деле ове особине, ова студија имала је за циљ да интелигентне животиње погледа у потпуно другачијем окружењу.

"Научници још не разумеју у потпуности зашто се наше понашање своди на тих пет особина, па је један од начина да се упоредимо са другим животињама - шта нам је заједничко и зашто. Већина истраживања је рађена на приматима, па смо одлучили да урадимо нешто другачије и погледамо делфине. Нико никада раније није проучавао личност у делфинима на наш начин", рекао је Мортон.

Ипак, Мортон истиче да иако се показало да су личности делфина сличне људскима, не значи да су идентичне.

"Не желим да људи то погрешно тумаче и кажу да људи и делфини имају исте особине личности - немају. Само што су неке од њих сличне", додао је Мортон.

Рад на студији почео је 2012. године у Мексику, Француској, САД, Бахамима, Кајманским острвима.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести