Дикаприо о рекама у БиХ: Успешно спасавање плавог срца Европе

САРАЈЕВО: Славни амерички глумац Леонардо Дикаприо поново се огласио о рекама у БиХ, оценивши да су, откако је Влада Федерације БиХ донела одлуку о престанку субвенционисања изградње малих хидроелектрана, на корак ближе спасавању "плавог срца Европе".
dikaprio
Фото: Youtube Printscreen

Како је Дикаприо написао на друштвеним мрежама, нови подзаконски акт у ФБиХ је први корак ка заштити хиљада километара дивљих река, људи и животиња који зависе од ових пловних путева, преноси портал Кликс.

"Ово би такође могло да помогне стварању преседана широм Балкана за заштиту последњих европских дивљих река", написао је славни глумац.

Он се осврнуо и на изјаву Веса Зехреста, директора организације Global Wildlife Conservation за очување дивљих животиња, који је истакао како је надахнуће видети колико је ангажовани локални еколошки активизам у БиХ подстакао широко противљење погубној пракси изградње малих хидроелектрана.

"Сада је од великог значаја да ФБиХ испуни обећање које је дала, не само својим људима, већ и грађанима света, који желе да заштите реке Балкана или европског плавог срца", изјава је Зехреста на коју је подсетио познати глумац и борац за заштиту околине Дикаприо.

Портал подсећа да је Влада ФБиХ 26. новембра донела одлуку да од 2021. године више неће пружати субвенције које подржавају изградњу малих хидроелектрана.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести