ДНК открива тајне древних Филистинаца

БЕОГРАД: Аналилзе генетских остатака Филистинаца народа који се помиње у Старом завету, а који су откривени у Израелу, откривају порекло овог народа, саопштили су израелски биолози.
arheoloska istrazivanja, pixabay
Фото: pixabay.com

Хиљадама година Филистинци су помињани у јеврејској верзији Старог завета Библије. Прича о Филистинцима се може наћи у списима њихових непријатеља као што су древни Ефипћани, Вавилонци, Асирци, а у Библији противник јеврејског краља Давида - Голијат био је такође Филистинац. 

Приче о Филистинцима су малобројне, али ДНК анализа њихових скелета из Бронзаног и Гвозденог доба откривене у рушевинама лучког града Ашкелона откриле су да воде порекло из јужне Европе.

Тим археолога и генетичара, који већ 30 година ископавају Ашкелон нашли су кости старе 3600 до 2888 година и њихове анализе сугеришу да су Филистинци генетски припадали становницима јужне Европе, са обала Медитерана.

Селили су се према истоку и тако су стигли до обала Мале Азије и ту су се стопили са староседеоцима и тако је формиран народа Филистинаца. 

Ова открића су објављена протекле седмице у часопису "Напредна наука".

Археолози већ дуже времена трагају за пореклом Филистинаца, за које се сматра да су се настанили у Малој Азији у 12. веку пре нове ере, где су живели све док 604 пре нове ере када су их поробили Вавилонци.

Хебрејска Библија помиње да су дошли из "Кафтора" што би могла да буде савремени Крит док савремена интерпретација неких египатских текстова сугерише да су Филистинци били "народ с мора" који се настанио на југу Мале Азије. 

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести