ЕНГЛЕСКИ КРИТИЧАРИ ТВРДЕ Маша је у ствари Путин

Критичари оптужују руски анимирани серијал "Маша и Медвед" да се бави "кремаљском пропагандом" и да је инструмент "меке моћи" Русије, пише лондонски Тајмс.
masa i medved YT
Фото: Youtube Printscreen

"Маша има тврдоглав, непријатан карактер, притом је одлучна. Она превише тога преузима на себе. Неће бити преувеличавање ако кажемо да се понаша путиновски", каже професор Ентони Глис с Бакингемског универзитета.

Што се тиче Медвeда, аутор је подсетио на став предавача Талинског универзитета Пријита Хибемјагија, који је изјавио да је тај лик задужен за то да "промени лик Русије у свести деце с негативног на позитивни". У томе је Хибемјаги видио претњу по националну безбедност Естоније.

Број пратилаца "Маше и Медведа" на енглеском језику на Јутјуб-каналу у овом тренутку је већи од четири милиона. Укупан број прегледа овог популарног цртаћа прелази четрдесет милијарди.

Коментарисање изјава западних критичара о политичкој пропаганди у "Маши и Медведу" може да буде праћено само иронијом, каже Дмитриј Ловејко, шеф студија "Анимакорд", који прави овај цртаћ.

"То је прилично тешко коментарисати без велике ироније. Тајмс је требало да напише да се Маша понаша черчиловски" - каже он. Ловејко додаје да се рад пропагандног органа при Кремљу вјероватно одлично плаћа.

"Нажалост, за 10 година нисмо добили ни копејку државног новца. И никога нисмо ни молили за то, јер смо ми чисто комерцијални пројекат", истакао је Ловејко. Он додаје да аутори серијала нису имали на уму никакве политичке паралеле док су стварали "Машу и Медведа".

"Увредљиво је то што тако озбиљан лист, умјесто да пита нас, наводи мишљење, на примјер, летонског критичара. Коментарисати шта је неко о нечему помислио прилично је тешко", закључио је он.

(Nezavisne.com)

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести