Финска: Деда Мраз скоро без посетиоца за Божић

РОВАНИЕМИ:  Ове године за Божић Лапонију неће посетити ни приближан број туриста као прошле године због пандемије корона вируса, тако да у дому Деда Мраза у северној Финској, у Рованиемију, неће бити тако весело, преноси данас Ројтерс.
deda mraz
Фото: Ilustracija

Већ сада се зна да је немогуће да ће доћи бројни туристи, јер су Финци усвојили најстроже мере у Европи, упркос ниском броју инфицираних, што значи да многи страни држављани неће моћи да уђу у Лапонију, а они којима је дозвољено, суочавају се са две недеље карантина.

У северној Финској се многи послови ослањају на туристе који долазе у посету Деда Мразу.

Из Деда Мразовог села, које је смештено осам километара од центра Рованиемија, види се поларно светло, а често се иде на снежни сафари.

Али, број купљених аранжмана је неупоредиво мањи ове године него претходне.

Већ у августу је било јасно да ће север Финске осетити последице пандемије, јер је тада био евидантиран пад од 78 одсто мање туриста, подаци су Туристичке организације Финске.

За локални бизнис, дефинитивно, предстојећи Божић не обећава. Божић ће доћи, али колико ће нам добробити донети, под упитником је, рекла је Сана Карикаинен, директор туристичке организације Рованиемија.

Финска је избегла најгоре ефекте пандемије на пролеће, када је увела ванредно стање и изоловала главни град Хелсинки.

Сада и у Финској расте број оболелих, негативни рекорди се обарају, а власти дрзаве од 5,5 милиона становника су саопштиле да има близу 13.000 инфекција досад и 346 преминулих.

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести