Ирска казнила Твитер са 450 хиљада евра

ДАБЛИН: Ирски регулатор за заштиту података саопштио је данас да је изрекао новчану казну Твитеру у износу 450.000 евра због пропуста услед којих су неки приватни твитови постали јавни.
t
Фото: pixabay.com

Ово је прва таква санкција изречена једној америчкој технолошкој компанији у оквиру новог система ЕУ заштите приватних података, преноси Ројтерс.

Према Општој уредби ЕУ о заштити података (ГДПР), ирска Комисија за заштиту података је водећи регулатор за технолошке компаније као што су Твитер, Фејсбук, Епл и Гугл будући су њихове централе у ЕУ смештене управо у Ирској.

ГДПР је на снази од 2018. године, а случај Твитера је прву у којем је казна изречена по новом режиму решавања спорова, у којем водећи национални регулатор доноси одлуку пре консултација са осталим националним регулаторима у ЕУ.

Казна изречена Твитеру се односи на истрагу из 2019. године поводом грешке у апликацији Андроид, због које су заштићени твитови неких корисника били изложени јавности.

У образложењу решења о казни се наводи да Твитер "није благовремено обавестио ирску комисију за заштиту података о инциденту и да није изнео адекватне аргументе за то кашњење“, и оцењује се да је казна „пропорционална, одвраћајућа мера" од такве праксе.

Твитер је са своје стране саопштио да је кашњење с пријавом инцидента "непредвиђена последица запошљавања особља између Божића 2018. и Нове године" те да је унео измене у систему како би будући инциденти били правовремено пријављени „Преузимамо пуну одговорност за ову грешку и остајемо у потпуности посвећени заштити приватности и података наших корисника“, пише у саопштењу објављеном на Твитеру.

 

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести