Италијанска влада поручила граду Милану да не региструје децу истополних парова

МИЛАНО: Италијанска десничарска влада поручила је градском већу Милана да престане са уписивањем деце истополних родитеља.
italija
Фото: freeimages.com, ilustracija

Ово је поново покренуло дебату око конзервативне политике премијерке Ђорђе Мелони, пренео је Ројтерс.

Италија је легализовала истополне грађанске заједнице 2016. године, упркос противљењу католичких и конзервативних група, али им није дала право на усвајање, страхујући да би то подстакло сурогат трудноће, које су и даље нелегалне.

У недостатку јасног законодавства о овом питању, неки судови донели су одлуку у корист дозвољавања истополним паровима да усвајају, а градоначелници неких градова, укључујући Милано, омогућили су регистрацију сурогат рођене деце за истополне парове.

Милански градоначелник левог центра Ђузепе Сала рекао је у понедељак да је добио писмо Министарства унутрашњих послова у којем му налажу да престане евидентирање деце истополних парова.

Позивајући се на одлуку највишег италијанског суда, префектура Милана, локални огранак министарства унутрашњих послова тврди да родитељи могу добити правно признање само уз изричито одобрење суда за усвајање.

Сала је данас рекао да ће поштовати наредбу префектуре, али да ће наставити политички да се бори за признавање права истополних родитеља и њихове деце.

Премијерка Мелони је дошла на власт као бранилац традиционалних хришћанских вредности и осуђујући оно што она назива „родном идеологијом” и „ЛГБТ лобијем”.

ЛГБТ+ активисти су осудили најновији потез владе.

"Забрана је једна од најконкретнијих манифестација беса који десничарска већина изазива против ЛГБТ особа", рекао је Габријеле Пјацони, генерални секретар највеће италијанске ЛГБТ+ групе за права Арсигај.

Фабрисио Марацо, водећи борац за права хомосексуалаца, позвао је Салу и друге градоначелнике да наставе да региструју изводе из матичне књиге рођених.

"Када је закон неправедан и дискриминаторски, они који се баве политиком морају имати храбрости да га не поштују", рекао је Марацо у саопштењу.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести