Изнад Чилеа и Аргентине потпуно помрачење Сунца

ЛА СЕРЕНА: Десетине хиљада туриста окупило се у градовима и селима широм северног Чилеа како би на једној од најбољих локација на свету присуствовали данас потпуном помрачењу Сунца.
d
Фото: pixabay.com

Феномен ће бити видљив на обалама Чилеа у 16.38 по локалном времену, саопштио је чилеански астрономски центар, а када се Месец буде поставио између Земље и Сунца у истој равни наступиће потпуни мрак који ће трајати нешто више од два минута.

Очекује се да ће милиони посматрати космички спектакл у Чилеу и Аргентини, јединим местима где ће потпуно помрачење бити виђено поред ненасељених острва у Пацифику, наводи АП.

Помрачење ће се најпре видети у Чилеу у Ла Серени, граду са око 200.000 људи, где је најављени долазак више од 300.000 посетилаца присилио локалну водоводну компанију да повећа производњу, а сервисне бензинске станице да складиште додатно гориво, а појачане су и полицијске и здравствене службе.

Хиљаде посетилаца је отпутовало и у суседна подручја Аргентине где ће такође помрачење бити тотално, а у аргентинској провинцији Сан Хуан су постављени телескопи и означена подручја где ће бити организовано јавно посматрање, док су астрономи у провинцији Буенос Ајрес планирали да у току помрачења понуде заинтересованима наставу јоге и медитације, наводи агенција. 

Северни Чиле је познат по чистом небу, а неки од највећих и најмоћнијих телескопа на Земљи су постављени у том подручју, претварајући ову јужноамерицку земљу у глобални астрономски центар.
 

EUR/RSD 117.4829
Најновије вести