Израел: На аукцији продато писмо Ајнштајна из 1922.

ЈЕРУСАЛИМ:  Писмо Алберта Ајнштајна из 1922. године у којем он говори о својим страховима у вези са порастом антисемитизма у Немачкој, и то више од деценије пре доласка нациста на власт, продато је данас на једној аукцији у Израелу за 32.000 долара.
albert ajnstajn2
Фото: Youtube Printscreen

"Овде се кувају економски и политички мрачна времена, тако да сам срећан што могу да одем од свега овога", написао је тада 43-годишњи физичар својој сестри Марији након што је напустио Берлин и отишао на локацију која се не наводи у писму, преноси Ројтерс.

Ајнштајн, који је три месеца пре тога освојио Нобелову награду, отпутовао је из немачке престонице након што су екстремни десничари убили министра спољних послова Валтера Ратенауа, његовог пријатеља и такође Јеврејина, после чега га је полиција упозорила да би он могао бити следећи.

Када су нацисти дошли на власт у Немачкој 1933. и почели прогон Јевреја, Ајнштајн се налазио на предавању у иностранству. Он се одрекао држављанства и потом коначно настанио у САД.

"Оно што је посебно код овог писма је да је Ајнштајн стварно предвидео, 10 година раније, оно што ће се догодити у Немачкој", казао је Мерон Ерен, један од оснивача аукцијске куће Кедем из Јерусалима, која је понудила писмо, а које је купио непознати купац.

EUR/RSD 117.9519
Најновије вести