Јапански цар и царица славе 60 година брака

ТОКИО: Јапански цар Акихито и царица Мишико прослављају данас своју дијамантску, 60. годишњицу брака који је помогао да се 1.500 година стара монархија модернизује.
akihito i misiko, tanjug ap
Фото: Tanjug (Kyodo News via AP)

"Шездесет сјајних година узајамне подршке", написао је пословни часопис "Никеи" у тексту о њиховом браку, уз фотографију Мићико (84), која мирно помаже Акихиту када је помешао странице свог говора на једној недавној свечаности.

Они су се срели 1957. на тениском турниру, а венчали се 1959. године, чиме је он постао први будући јапански цар који се оженио женом која није племићког порекла, а Мишико је уз то имала и католичко образовање. 

Њихов брак распламсао је наде се да ће Мичико, живахна ћерка богатог бизнисмена, модернизовати јапански двор чврсто везан за традицију, подсећа Ројтерс.

На много начина, Мишико је управо то урадила. Подигла је своја два сина и ћерку сама, учећи их чак и да пакују ужину за школу. До тада су, традиционално, децу монарха одгајале дадиље и слуге.

Она је такође преузела водећу улогу у јавном контакту са обичним људима, укључујући и старије, хендикепиране и жртве катастрофа, често се сагињући и клечећи да би их загрлила или разговарала са људима. Ти потези шокирали су конзервативце, али су допинели њеној популарности у широј јавности, преноси агенција.

Цар Акихито (85) абдицираће 30. априла и следећег дана ће предати трон свом старијем сину, престолонаследнику Нарухиту. 

Он је у августу 2016. изразио жељу да абдицира због старости. Јапански парламент изгласао је и нови закон којим се дозвољава цару да абдицира у корист сина.

EUR/RSD 117.7330
Најновије вести