Медвед савладао немогуће препреке

ТРЕНТО: Италијански ренџери су у потрази за медведом који је успео да савлада немогуће препреке па су га због тога прозвали М49.
t
Фото: pixabay.com

Овај, како га ренџери зову, геније за бег, успео је да се попне преко неколико жица под електронапоном и препреке високе четири метра у парку за дивље животиње на северу Италије, а после тога је нестао у шуми.

Смеђи медвед, којег воде под шифром М49, тежак је 149 килограма, побегао је само неколико сати након што је ухваћен у недељу у долини Вал Рендена, преноси Аваз.

Цела прича изазвала је подсмех, али и осуду бројних удружења, грађана и чланова владе.

Наредбу да се медвед ухвати издао је председник покрајине Трентино Маурицио Фугати јер су локалне власти оцениле да животиња представља опасност за јавност, након што је виђен сувише близу насељених мјеста.

Министар заштите животне средине Сержио Коста је критиковао недостатак професионализма при самом хватању и истакао да је одлука о убиству животиње апсурдна.

Након што је популација смеђих медведа у Алпама пала на само четири примерка, у Трентину је новцем Европске уније 2000. изграђен парк природе за заштиту дивљих животиња где је пресељено 10 медведа из Словеније.

Данас имају популацију од 50 одраслих примерака.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести