Научници сматрају да преживљавање лептира зависи од њихове боје

ЗАГРЕБ: Способност лептира да крилима апсорбирају или одбију сунчеву топлоту могла би бити питање њихоивог живота и смрти у уловима глобалног отопљавања, резултат је једног истраживања британских научника.
leptir, pixabay
Фото: Pixabay

Они стога позивају да се у вртовима, парковима и фармама створе сеновита подручја како би се те животиње могле склонити и охладити.

Лептири нису топлокрвна бића и не могу стварати и регулисати своју телесну теператру.

Истраживање је утврдило да хладнокрвне врсте, које се боре да одрже телесну температуру често зависе од тога могу ли се склонити од јаке сунчеве светлости у сеновиту микроклиму да би преживеле.

Лептири имају највеће изгледе да пате због климатских промена и губитака станишта, каже шеф истраживања Ендру Бладон са одељења за зоологију Универзитета Кембриџ.

Научници кажу да су се, с губитком и фрагментисањем станишта, смањила подручја у којима су се лептири хладили што је довело до губитка популације у две трећине врста лептира у Великој Британији.

То је појачано екстремним временским променама и флуктуацијама температуре, што је резултат климатских промена, пренела је Хина.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести