НЛО заиста постоје, али то не важи и за ванземаљце

Три неидентификована летећа објекта “јунаци” су снимака које је прошлог понедељка објавио Пентагон, односно америчко министарство одбране. Иако су снимци доспели у јавност још 2004. и 2015. године, два преко “Њујорк тајмса” и један путем невладине организације чији је суоснивач бивши певач бенда Блинк-182, Том Делонг, сада је први пут стигла званична потврда да су у питању “неидентификовани лебдећи објекти” које су снимили пилоти америчке морнарице изнад Пацифика и Источне обале САД.
a
Фото: pixabay.com

Како су из Пентагона саопштили, декласификовани видео снимци објављени су како би се рашчистиле заблуде и недоумице јавности да ли су снимци “необјашњивог ваздушног феномена” који су кружили интернетом стварни или не.

- Након детаљног разматрања, министарство је утврдило да је ауторизовано објављивање ових неповерљивих видео снимака не открива никакве осетљиве способности нити системе, и не омета накнадне истраге упада неидентификованих ваздушних појава у војни ваздушни простор - наводи се у саопштењу Пентагона. - Министарство одбране објављује ове видео снимке како би разјаснило заблуде јавности о томе да ли су снимци који круже стварни или не, или да ли постоји нешто више од ових снимака. Ваздушни феномен који се на снимцима види остаје заведен као “неидентификован”.

Ово за сада не значи да су у питању посетиоци из свемира, већ једноставно, да се за сада не зна шта су ти објекти. На снимцима се чују и коментари пилота, изненађених брзином и карактеристикама лета неидентификованих летелица, које су ипак, нишанске справе њихових авиона успеле да препознају и “закључају”. И док су на једном снимку изненађени што се НЛО креће тако лагодно у сусрет ветру од 120 чворова брзине, на другом се чује Галилејевски поклич “То се окреће!”, док печуркаста структура заузима различите положаје у простору. Оно што се не види, а што се често доводи у везу с НЛО у популарној култури и урбаним легендама, јесте нагла промена правца при великим брзинама, пркошење законима физике и већ чувени светлосни ефекти.

Научна заједница, скептична по дефинцији, за сада је опрезна у проценама и могу да се чују мишљења како су у питању софтверски или хардверски кварови опреме или атмосферски феномени. Како било, велика заједница НЛО истраживача и оних који верују да је “Истина тамо напољу”, сада је добила ветар у леђа чињеницом да ни свевидећи Пентагон не може да објасни баш све појаве на небу изнад САД.

С друге стране, дугодишњи пројекти потраге за ванземљаском интелигенцијом, као што је СЕТИ, који тражи сигнале које би интелигентна бића и цивилизације могле да емитују кроз свемир, до сада нису открили вештачки створене електромагнетне таласе који посведочили да у ближој околини Сунчевог система, мерено косичким аршином, постоје комшије са иоле развијеном технологијом.

Приредио С. Крстић

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести