Откривене чоколаде старе 120 година, могле би да се поједу

КАНБЕРА: Конзерватори у Националној библиотеци Аустралије ископали су најстарије кутије са чоколадама, старе 120 година, које датирају из периода Бурског рата.
w
Фото: Pixabay.com

Сувенирска кутија са чоколадама пронађена је на дну кутије са личним забелешкама аустралијског песника Ендруа Бартона "Бањо" Патерсона, а према писању аустралијског портала АБЦ, кутија је поклон британске краљице Викторије војницима током Бурског рата.

Како се наводи, иако су чоколаде старе више од једног века и даље лепо изгледају, скоро толико да би могле да се поједу.

Шест чоколадних плочица још има остатке старе амбалаже од сламе и омотача од сребрне фолије, а откриће је запрепастило особље у конзерваторској лабораторији Библиотеке, које није очекивало да ће Бањоеви слаткиши бити сакривени међу поезијом, дневницима и исечцима.

За сада нема објашњења зашто се чоколада налазила код њега нити зашто је није појео.

На лименој кутији са чоколадама било је исписано "Јужна Африка 1900", "Желим вам Срећну Нову годину, Викторија РИ", а наводи се да су те кутије, иако од краљице лично, биле и предмет трговине на фронту.

Бањо Патерсон стигао је у Јужну Африку у октобру 1899. године, као ратни дописник за Сиднеј Морнинг Хералд, агодину дана касније вратио се у Аустралију.

Претпоставља се да је кутију са чоколадама купио од војника који су их слали кућама да се не би истопиле.

Након проналаска ова кутија чоколаде постала је део колекције у Националној библиотеци Аустралије као део шире колекције личних предмета песника Бања Патерсона.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести