Прави љубимац за вегане

Уколико спадате у групу људи којима није примамљива идеја да за кућног љубимца имају пса или мачку, већ би неку егзотичну животињу као што је, на пример, игуана, морате за почетак знати пар чињеница.
iguana.jpg
Фото: pixabay.com

Зелена игуана или игуана игуана  је најзаступљенија у нашим пет шоповима, а овај рептил уколико је мужјак, може да нарасте и до два метра уз правилну негу, тако да је најбитније да имате простора за овог необичног љубимца. За првих годину дана живота, мали зелени гуштер, може порасти и до једног метра, тако да немојте да вас његов брзи раст, дочека неспремне.

Управо зато, минимална величина тераријума за игуане је два метра висине и дужине и метар ширине.

Ове животиње воле да се пењу и скривају, те су чврсте гране и полице обавезан део тераријума. Полице морају бити од чврстог материјала, стабилне, али лаке да се размонтирају и изваде због чишћења, јер не желите да ваш љубимац живи у прљавом простору. Морате посебно обратити пажњу на то да нема празног простора између полица и грана у којима би се заглавио игуанин реп или прст, јер то обично резултира ломљењем.

Тераријум у којем живи овај необични љубимац мора бити чврст и отпоран на влагу и пожељно је избегавати стаклене површине које изазивају рефлексију, јер се мужјаци могу повредити на стакло у свом умишљају да је са друге стране још један мужјак, те завршити са повредама на лицу. Плексиглас избегавајте у потпуности, јер он најбрже страда због ноктију, тако да је неиплатив на дуге стазе.

Теписи као што је зелена трава нису дозвољени, тачнији нису препоручљиви, јер ће брзо развити непријатан мирис. Као подлогу ставите кору дрвета коју ћете лако избацити. Направите вашем љубимцу што „природнију“ околину за живот, а за нужду ће послужити и посуде за мачке, које је лако празнити.

Пошто је ово тропска животиња неопходне су и лампе и место на којем ће се игуана сунчати, а морате обратити пажњу да су постављене високо, да се игуана не би опекла. Влажност њихове длаке треба да буде од 70 до 80 одсто, када игуана почне да се „пресвлачи“, уколико ово није случај, ту настају разне болести, као што су стоматитис, а сужење репа може узроковати и гангрену.

Мањак влажности у ваздуху може узроковати и проблеме се респираторним системом, те дневна температура тераријума мора да се креће од 26 до 28 степени, а на место испод лампи, на којем се игуана сунча, 32 степена. Ноћна температура не сме пасти испод 21 степена, оптимално је од 21 до 25 степени. Ово вам је препорука сваког ко се разуме у ова магична створења. Није никакав проблем направити оптималне услове и амбијент за вашег љубимца, то се постиже са сијалицама и лампама, а ноћу је најбоље упалити керамичке сијалице које шаљу топлоту без светлости.

Обавезно је ставити и неонке које ће емитовати УВБ светлост, због правилне синтезе витамина Д3, који је игуанама неопходан за живот. Те неонке треба поставити на 30 сантиметара од игуаниног тела и мењати их на сваких девет месеци. Уколико светло и температура у тераријуму не ваљају, ваша игуана ће оболети од рахитиса.

Тањир са храном треба да стоји на једној од полица, у близини места за сунчање. Игуане су биљоједи, а исхрана им се састоји од свежег поврћа, воћа и биљака, па се може и рећи да су идеалан љубимац за вегане. Шалу на страну, никако не смете дати својој игуани храну животињског порекла.

Игуане које се хране протеинима животињског порекла живе максимално до шест година, док уз правилну и избалансирану исхрану, могу постићи старосни век до 20 година.

Храна мора да је свежа и чиста и препорука је да обилује салатама као што су радич, цикорија, ендивија, раштика, луцерна и друге. Спанаћ, зеље и кељ треба избегавати, док су тиквице, краставци, грашак, ротквице, першун итекако препоручљиви. Избалансиран оброк је врло важан, јер игуана искористи само 40 одсто хранљивих материја из сваког оброка, а свако жели здравог љубимца.

На крају, ово су захтевне животиње и нису препоручљиве за људе који су стално на послу, уколико желите питомог љубимца, потребна им је свакодневна пажња.

М.Сћ

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести