Путовања боље од играчака развијају дечји мозак

ЊУЈОРК: Стручњаци кажу да путовања и нова искуства боље утичу на развој мозга детета од скупих играчака.
klinci deca
Фото: pixabay.com

Психијатар за децу Маргот Сандерланд тврди да одлазак на одмор представља одличну инвестицију у развој дечјег мозга.

Када одете на породични одмор, вежбате два генетички интегрисана система која се налазе дубоко у лимбичком делу мозга. Ови делови се ретко 'вежбају' код куће. Постоји 'систем игре' и 'систем тражења', истакла је она за Хелти холистик ливинг.

Према њеним речима, "систем игре" у мозгу се вежба сваки пут када детету закопате ноге у песак, убаците га у базен или га носите на леђима. Док се "систем тражења" у мозгу вежба сваки пут кад истражујете заједно.

Вежбањем ова два система се стимулише раст фронталног режња. Тај део мозга је задужен за когнитивно функционирање, решавање проблема, емоционалну експресију, памћење, језик и процену. Што више будете вежбали њихове системе, деца ће постајати јача.

Када одведете децу на одмор, они имају могућност да истражују место у којем се налазе. То активира њихов систем тражења. Вежбањем ова два шистема кроз породични одмор доприносе целокупној срећи и благостању детета.

Приликом активације тих система, у нашем мозгу се ослобађају неурохемијске твари допамин, окситоцин и опиоиди. Ове материје подржавају наше осећаје блискости у везама. Оне такође смањују стрес и помажу нам да се осећамо добро и сигурно.

Студија која је спроведена 2017. године је доказала да се због времена које проведемо с породицом осећамо вољено. У тој студији је укествовало 495 мушкараца и жена, од 18 до 93 године.

Истраживачи су дошли до закључка да се већина људи осећа вољено када је у интеракцији с другим људима, а не када добију поклон.

Наше истраживање је открило да ти микро тренуци позитивности, лепа реч, мажење с дететом или осећај разумијевања чине да се људи осећају вољено. Породични одмори пружају прегршт могућности за интеракције пуне љубави, јер је породица лишена свакодневних обавеза и сметњи.

За следећи рођендан или празник, уместо играчака, размислите о томе да детету и себи поклоните породични одмор. Успомене тог посебног времена које ћете провести заједно као породица ће трајати много дуже од дечје игре било којом играчком, поручују научници.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести