Ранко Гулијаш, ловац који чува дивље свиње

СВИЛАЈНАЦ: Страствени ловац, пре 30 година у Западној Славонији у Хрватска, а сада у Ресави, Ранко Гулијаш, из села Гложане, у општини Свилајнац, пет година у властитом шумском гатеру, чува дивље свиње, продаје их, али и другује са њима.
e
Фото: TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

У гатеру (ограђеном простору) на 36 ари, у шуми, око 2,5 километара од села, сада име пет дивљих свиња различите старости - две крмаче, које ће на пролеће имати младе, вепра и двоје назимади, рекао је Танјуг Гулијаш.

Осим што их редовно храни кукурузом, хлебом, репом и бундевама, ових зимских дана, када је температура ноћу испод нула степени, доноси им и бале сламе.

Кроз гатер тече поток са чистом планинском водом.

На његов глас, прво су реаговале крмаче и потрчале у правцу одакле се јавио, а и остали. Једна крмача, која има пет година, и која се у гатеру прасила неколико пута, Гулијашу чак дозвољава да је почеше руком по трбуху и глави, али остали су на пристојној удаљености.

И Гулијаш је на дистанци од њих, јер, каже, "дивље је дивље".

Лане у пролеће, од две крмаче, имао је 14 прасића, које је продао мештанима. Најбољи су од 20 до 25 килограма, наводи Гилијаш, указујући да дивље свиње нису добре за тов.

Посебно су неповерљиви вепрови и веома опасни у време парења и када су старости око пет година, кажа он.

Свиње су лепо ухрањене, у кондицији, а Гулијаш, каже да се сасвим случајано почео бавити овим послом, и додаје да му је "то разонода".

"Сада зими, када је мање послова на пољопривреди, сваки дан сам овде, код њих", каже Гулијаш, који има и узорно домаћинство, бави се пољопривредом, обрађује неколико хектара замљишта, има овце, свиње, кокошке, ловачке псе...

Фото: TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Гулијаш додаје да би могао имати много више свиња у гатеру, али је скупо, треба пуно хране.

Његов гатер налази се на падинама Бељанице, недалеко од манастира "Радошин", на десној обали Велике Мораве. Судећи по бројним траговима, свиња око гатера и стазама куда пролазе, у овом делу Свилајнца има доста дивљих свиња.

Дивљи вепрови, у време парења свиња, често проваљују гатер, а и један вепар из гатера је побегао и убили су га ловци из његовог удружења, а тек пошто су га убили сазнали су да је његов.

Гулијаш је члан Ловачког удружења "Мома Брада" секције у Гложанима, која има око 40 чланова.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести