Људи пак често као одговор бирају "јаје", јер су на тај начин још диносауруси долазили на свет.
Међутим, истраживања научника са Универзитета Шефилд и Универзитета Ворвик показалa су да љуска кокошијег јајета може да настане само из протеина који се производи у кокошијим јајницима, што значи да је кокошка старија, тј. морала је да постоји пре јајета. Тај протеин је ОЦ-17 и делује као катализатор и убрзава развој љуске, а тврда љуска неопходна је за заштиту жуманцета у којем се развија пиле, пише Дејли мејл.
Како би могли да зумирају унутрашњост јајета и посматрају његов развој научници су користили суперкомпјутер HECToR. Они су открили да је протеин ОЦ-17 кључан за подстицање кристализације у раним стадијумима развоја љуске, и то тако што претвара калцијум карбонат у кристале калцита који чине љуску.
Кристали калцита могу се наћи у костима и оклопима разних животиња, али се код кокошака стварају брже него код било које друге врсте. Тако шест грама љуске настаје за само 24 сата.