Скоро стотину мртвих корњача на обалама Шри Ланке

КОЛОМБО: Скоро стотину мртвих корњача са оштећеним грлом и оклопом, као и десетак мртвих делфина и један плави кит, море је избацило на обалу Шри Ланке, откако је теретни брод изгорео и потонуо, што је изазвало страх од поморске еколошке катастрофе.
mrtva kornjaca
Фото: Pixabay.com

Еколози верују да је њихова смрт последица пожара и испуштања опасних хемикалија, након што је брод "X-Pres s Pearl", који је пловио под заставом Сингапура, горео готово 12 дана да би потонуо прошле недеље код главне луке Шри Ланке, у престоници Коломбу, преноси агенција АП.

Владини званичници су, међутим, саопштили да су ти узроци "привремено'' потврђени и да се истрага наставља.

Пожар је на броду избио 20. маја, а мртве морске врсте почеле су се појављивати на обали неколико дана касније.

Агенција АП наводи да се у 81 од готово 1.500 бродских контејнера налазила "опасна" роба.

Морнарица Шри Ланке верује да је пожар изазвао хемијски терет, који је већином уништен у пожару. Али остаци, укључујући спаљене тоне пластичних пелета, озбиљно су загадили околне воде и велико подручје познатих плажа те острвске државе.

"Привремено можемо рећи да су ове смрти узроковане двема методама - једна је последица опекотина од врућине, а друга због хемикалија. То је очигледно'', рекао је Анил Јасингхе, секретар министарства заштите животне средине Шри Ланке.

Море крај Шри Ланке и обала су дом за пет врста корњача које редовно долазе да полажу јаја. Од марта до јуна је врхунац сезоне доласка корњача.

Шри Ланка планира да тражи компензацију од компаније "X-Pres s Pearl", која је власник брода, и већ је поднела привремени захтев у износу од 40 милиона долара.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести