Скривене ванземаљске сонде шпијунирају Земљу?

Да ли је Земља под будним оком „скривених“ ванземаљских шпијунских сонди? Амерички физичар Џемс Бенфорд тврди да не би шкодило да пошаљемо сопствене сонде да бисмо испитали ситуацију у космосу, преноси Спутњик.
a
Фото: pixabay.com

Физичар и независни истраживач СЕТИ (Потрага за ванземаљском интелигенцијом) Џејмс Бенфорд изјавио је да би оближњи астероиди који прате Земљину орбиту, такође познати као коорбитале, могли бити идеално место за ванземаљско шпијунирање. Своја открића, под називом „У потрази за посматрачима“, објавио је у часопису „Астрономикал џурнал“.

„Таква сонда могла би да траје све док наша цивилизација не развије технологију која ће моћи да је пронађе и када једном ступимо у контакт, могла би да започне коминикација у реалном времену“, написао је Бенфорд у раду.

То би могао да буде дуготрајан извјештај о нашој биосфери и цивилизацији.

У свом раду, Бенфорд не нуди само „могуће локације за ванземаљске сонде“, већ предлаже и начине како истраживачи могу да траже доказе о ванземаљској техници, у распону од коришћења оптичких и радио-телескопа, до слања свемирског брода.

С обзиром на блиску и сталну присутност у близини Земље, могло би да се закључи да би Месец могао бити боља локација за шпијунску станицу од удаљенијих коорбитала, али Бенфорд истиче да је део Месечеве површине стално у тами, ускраћујући сондама соларну енергију за њихово функционисање. Постављање сонди преблизу Земљи такође би могло да представља проблем, јер Бенфорд тврди да ванземљци вероватно желе да остану неоткривени.

Чини се да је најближи коорбитални астероид у стабилној орбити која ће вековима пратити Земљу. Иако се о њима још пуно тога може научити, Бенфорд је рекао да би они могли бити идеално место за ванземаљске сонде, јер имају стабилне орбите у дужем временском периоду.

Иако Бенфорд признаје да идеја нема доказе, он тврди да немамо шта да изгубимо ако проверимо његове тврдње.

Паул Дејвис, физичар и астробиолог на Државном универзитету у Аризони, такође сумња да ћемо пронаћи ванземаљску технологију за надзор, али сматра да би било корисно науци да то свеједно провери.

„Колика је вероватноћа да ће ванземаљска сонда бити на некој од ових орбитала, очигледно крајње мала“, рекао је Дејвис за „Лајв сајенс“, „али ако нас то не кошта пуно, зашто не проверити? Чак и ако не нађемо ванземаљца, можда пронађемо нешто занимљиво“.

 

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести