Слика пијаних принчева достигла цену од 40 милиона евра

ХОНГКОНГ: Свитак стар 700 година под називом "Пет пијаних принчева се враћају на коњу", достигао је суму од близу 40 милиона евра на аукцији у Хонгконгу.
1
Фото: Youtube Printscreen

Свитак је дугачак два метра, направио га је Рен Ренфа, дворски уметник из доба Јуан династије, пише Гардијан.

На папирусу се осликавају принчеви како јашу са четворицом помоћника, а један од принчева је Ли Лонгђи, који је касније постао цар у Танг династији.

Овај драгоцени предмет је део имеријалне колекције и садржи колекцију печата, укључујући и оне које су имали кинески цареви.

Пре 98 година, свитак "Пет пијаних принчева" је био у поседу Пу Јија, последњег кинеског цара, након пада Кинг династије.

Почетна цена на аукцији је била 10 милиона евра, а 21 слике Рена Ренде се чувају у бројним музејима или су у приватном власништву колекционара.

Сали Фонг, специјалиста за кинеску уметност у Сотеби аукцијској кући каже да свитак осликава принчеве у време док су били веома срећни.

"Онда су се напили и дошли кући. Један од те петорице принчева је постао цар. Управо је он на овој слици осликан како може да издржи пијанство и да се врати кући са осталим принчевима", појаснила је Фонгова.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести