Словенија: Ускоро отварање Музеја шверца

НОВА ГОРИЦА: У месту Пристава, недалеко од Нове Горице, у суботу би требало да буде отворен музеј шверца, који ће посетиоце вратити у време бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије када су се људи на разне начине довијали како би уносили и износили робу из земље.
nova gorica
Фото: Youtube Printscreen

Роба које је било доста у Југославији кријумчарена је у Италију, попут јаја, меса, путера и пића, а Словенија је углавном увозила квалитетнију италијанску кафу, бибер, пиринач и детерџент за веш, преноси СТА.

Будући да је за пребацивање одређене робе преко границе била потребна посебна дозвола, шверцери би робу сакривали испод одеће, у аутомобилима и бициклима, односно где су сматрали да цариник неће проверавати.

Управо те методе сналажљивости шверцера посетиоци ће моћи да виде на изложби у музеју, а једна од специфичности је „соба за бекство“.

Музеј шверца је последњи део пројекта који има за циљ да покаже различите аспекте живота на словеначко-италијанској граници.

Осим овог музеја, већ су отворени музеј железничких станица, музеј Мирен на гробљу у Мирену и војна осматрачница, а сва четири музеја повезиваће бициклистичка стаза и железничка пруга.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести