Шта је Ноћ вештица и кад је почела да се обележава?

Овај празник се првенствено обележава у земљама попут Ирске, САД-а, Канаде, Порторика, Аустралије и Новог Зеланда. Касније се обележавање Ноћи вештица проширило и на многе друге земље, нарочито оне у којима је већинско католичко становништво јер пада управо уочи Свих светих, пише Радио Сарајево.
e
Фото: pixabay.com

Једно од објашњења због чега се обележава Ноћ вештица каже да су још Келти сматрали како је 1. новембар заправо почетак нове календарске године те су прославу ноћ пре посвећивали богу Сунца и господару смрти. Веровали су такође како у ноћи с 31. на 1. новембар мртви излазе из својих гробова и обилазе мјеста где су живели на овом свету, а живи тада у страху од њих праве буку како би их отерали бојећи се сусрета с њима.

Римљани су касније такође дали значај овој ноћи, а сматрали су је преласком у зиму, мрачни период године. Они су у Ноћи вештица гасили ватре у огњиштима и веровали су такође да мртви долазе на овај свет па су различито поврће, које су претходно издубили, остављали на својим кућним вратима како би отерали умрле.

Сада је то најчешће бундева, што су земље где се обележава ова ноћ прихватииле од Американаца.

Ношћ вештица је попримила размере светске прославе. Уједно је ово датум којем се радују и трговци који задовољно трљају руке јер продају велики број маски и костима, као и осталих реквизита потребних за маскенбале.

Тамо где се Ноћ вештица обележава, одређене ТВ куће чак прилагоде свој програм овом датуму, па тако пуштају хорор филмове цео дан.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести