Шта раде јапанске јакузе током пандемије?

ТОКИО: По свему судећи, корона вирус није могао да се догоди у незгоднијем тренутку за јапанске криминалне кланове јакуза, који су се борили за опстанак и пре пандемије, известио је Скај њуз.
s
Фото: pixabay.com

Током ванредне ситуације кланови су се углавном бавили преварама повезаним са епидемијом, а уличне цене дроге су повећане јер су јакузе настојали на сваки начин да остваре профит и побољшају свој статус, тврде јапански криминолози, експерти за организовани криминал.

Неки медији су пренели да су се јакузе током кризе бавиле и хуманитарним радом све у жељи да побољшају свој јавни имиџ, сазнаје дописник Скај њуза.

Томохико Сузуки аутор који се бави јапанским криминалом, сматра да су кланови током епидемије највише профитирали од продаје наркотика, чија је цена удвостручена током кризе.

Због забране кретања, дрога није могла да се продаје на улици већ се наручивала телефоном, а испорука би стигла возилом дилера до корисника, каже Сузуки и процењује да ће се јакузе у наредном периоду највише бавити зеленашењем.

Платни промет је успорен, па су позајмице са неразумно високим каматама тражене, закључује Сузуки.

И док млађи чланови кланова морају да буду на улицама, они старији који предводе јакузе остају код куће јер се плаше да би могли да "настрадају од малог, невидљивог микроба", што би, указује Сузуки, могло бити протумачено као знак слабости у мачо свету јапанских јакуза.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести