СТОПЕ СВЕТОГ САВЕ СКРИВЕНЕ У ДРАГАЧЕВСКОЈ ШУМИ: Упркос минусу, из камена извире топла вода - мештани ово место сматрају својом великом светињом (ФОТО)

ЧАЧАК: Ушушкано у Драгачеву, село Горачићи које броји око хиљаду становника по много чему је посебно.
1
Фото: РИНА

У њему се налази најстарија црква тог краја, али по народном предању ту су остале стопе Светог Саве које су још од давнина приметили мештани. Ти трагови у камену за њих су светиња, а светом називају и бистру, питку воду која извире у непосредној близини.

- Три километра је отприлике удаљена Савина вода од центра Горачића, ми то место сматрамо великом нашом светињом, коју ми изузетно ценимо и поштујемо, ми га још зовемо и извором Светог Саве. Овде упркос минусу извире топла вода, што је право чудо - рекао је за РИНУ Владимир Стевановић из Горачића.

Фото: РИНА

Мештани драгачевског краја не крију понос што и данас газе стазама и стопама којима је ходио први српски просветитељ у срцу планине Јелице. Стопе утиснуте на драгачевској стени сведоче о историји једног времена које је утемељило православље и овог дела земље.

- Према народном веровању ту су стопе коња од Светог Саве и виде се све четири, ту је и отисак штапа, када је ходајући планином Јелицом сео да предахне и одмори, те лупио својим штапом у стену и тада је вода потекла – препричао је један од мештана.

Фото: РИНА

Миливоје Плазинић, такође поносно објашњава благодат Савиног извора, он је родитељ четворо деце и тврди да он своју децу овде доводи редовно и говори им о првом српском утемељиувачу, просветитељу и учитељу, те тврди да су они духовно веома богати, јер имају Светог Саву за највећег заштитника у крају.

Фото: РИНА

Сваке године 27. јануара када се слави Свети Сава мештани овог краја на тракторима долазе до овог за њих светог места, како би се окрепили, Богу и свецу помилили за здравље и родну годину, али и освештали Савине воде.

Након освећења , проповеди и свечаног обреда драгачевског пароха, народ се са вером у срцу крепио светом водом која извире из стопа Светог Саве и у чију лековитост и моћ дубоко верују.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести