У БиХ живи 1.149 стогодишњака, два и по пута више жена

САРАЈЕВО: У БиХ живи 1.149 особа које имају 100 и више година, од којих је два и по пута више жена него мушкараца.
starica
Фото: pixabay.com

Према подацима Агенције за идентификциона документа, евиденцију и размену података жена старијих од 100 и више година је 820, а мушкараца 329.

Највише је, наводи се, стогодишњака, њих 195, који живе на подручју града Сарајева, а реч је о 131 жени и 64 мушкарца.

Стручњаци истичу да је дужи век жена у односу на мушкарце уобичајена појава у целом свету, као и да на то утиче више фактора.

Према речима стручњака, и у Европи је разлика пет до шест година у корист жена, а у неким земљама света, попут Јапана, та разлика је и већа.

Према доступним подацима, последњи попис у БиХ показао је да је међу особама старости до 48 година више мушкараца, међутим, након навршене 48. године по бројности предњаче жене, преносе бањалучке Независне новине.

Што је популација старија, све већи је проценат жена у односу на мушкарце, па изнад 85 година старости долазе две жене на једног мушкарца.

Демограф Александар Мајић каже да је у питању биолошки фактор, али и чињеница да су мушкарци склонији конзумирану алкохола, дувана и опијата, што утиче на животни век.

"Иако су мушкарци физички јачи пол, жене су физиолошки отпорније, тако да многе болести које нападају мушкарце раније, жене нападају знатно касније. Самим тим је смртност женске популације мања у односу на смртност мушкараца", каже Мајић.

У овај контекст, наввео је, може се додати и случај насилних смрти, као повреда на раду, на пример.

"Знамо да мушкарци раде теже физичке послове. Осим тога, када је реч о убиствима и самоубиствима, на једну умрлу жену ''иду'' четири мушкарца. И саобраћајне несреће су четири пута учесталије код мушког пола у односу на женски", јасан је Мајић.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, просечна старост умрлих у БиХ у 2019. била је нешто више од 74 године.

Жене умрле 2019. године у просеку су биле стре 77 година, а мушкарци око 71 и по годину.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести