У Јапану сада постоје drive-in сахране

Једно погребно предузеће у Јапану нуди drive-in услугу за људе који би да одају почаст покојнику, али су у стисци с временом.
o
Фото: pixabay.com

Како пише Јапан Тајмс, фирма Канкон Сосаи Аићи отворила је врата за јавност у Уеди, у провинцији Нагано. Гости могу прићи излогу у колима, упишу се у књигу ожалошћенихпреко екрана осетљивог на додир, и како је обичај, оставе уплату породици преминулог у знак саучешћа. Такође, постоји електронска услуга продаје тамјана, ако ужурбани ожалошћени жели да се у његово име упути и молитва, преноси Радио Сарајево.

У земљи старосног профила какав има Јапан, индустрија погребних предузећа је у порасту, а све је већа и потражња за ефикаснијим погребним услугама.

Масао Огивара из ове компаније је рекао да је њихова нова услуга намењена лицима ограничене покретљивости, што због инвалидитета што због година, пише ЈТ.

"Ја се овим послом већ дуго бавим, и добро знам колико је тешко старијим особама у инвалидским колицима да се појаве на сахрани."

Масао тврди да се овом услугом "смањује време неопходно да би се присуствовало сахрани“. Пошто се сахране у Јапану обично одржавају око подне, пословни човјек на паузи за ручак може успети само да оде до киоска уместо да жури кући да обуче црнину и после буде на тужном скупу.

Компаније се у Јапану боре за свој дио колача погребне економије, чији је промет према подацима Института Јано у вредности од око 10 милијарди евра. Сходно томе, последњих десетак година су се јавиле бројне контроверзне пословне праксе у вези с погребима.

EUR/RSD 117.9464
Најновије вести