У Немачкој због короне најмањи број радних сати у 30 година

БЕРЛИН: У Немачкој је 2020. због пандемије корона вируса забележен најмањи број радних сати од уједињења земље, саопштила је Савезна агенција за рад.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Просечни годишњи радни учинак по запосленом је 2020. смањен за више од 50 сати, рекао је Енцо Вебер из Института за истраживање тржишта рада који делује у склопу Савезне агенције за рад, пренела је Хина.

Током прошле године забележен је пад броја радних сати за 4,7 одсто у односу на годину раније, па је крајем 2020. износио 59,64 милијарди радних сати, што је најмања забележена вредност у задњих 30 година.

Прошле године је због пандемијских услова пао и укупан број запослених и то први пута у последњих 16 година.

Укупно је у Немачкој на крају 2020. било запослено 44,8 милиона људи, што је 1,1 посто мање него 2019.

Пад броја радних сати највише се повезује с мерама увођења скраћеног радног времена у производним делатностима током строгих мера затварања на пролеће и од новембра прошле године.

Прошле године је скраћењем радног времена било погођено 2,9 милиона запослених, што је готово три пута више него у кризној години 2009, када је влада такође субвенционисала скраћено радно време као механизам заштите подузетника од стечаја.

Мерама скраћеног радног времена и смањеним бројем прековремених сати је добрим дијелом амортизован пад на тржишту рада, стоји у студији Института за истраживање тржишта рада.

Велики део радних сати у непроизводном сектору је спашен мерама рада од куће.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести