У Њу Делхију ничу „барови са кисеоником“

Нови тренд у Индији је да се купује дах свежег ваздуха... буквално. Како загађење у Њу Делхију достиже токсичне нивое, у граду се појављују „барови са кисеоником“ како би се локалним становницима омогућило да лакше дишу,јавља Спутњик.
i
Фото: Youtube Printscreen

Званичници Њу Делхија недавно су били принуђени да прогласе ванредно стање за јавно здравље због опасног квалитета ваздуха у граду, након што се ниво загађења попео на око 20 пута више од онога што Светска здравствена организација сматра безбедним. Обустављају грађевинске пројекте и затварају школе широм престонице. Док је ваздух пун смога, они који имају новца могу потражити кратак предах у локалном бару са кисеоником.

Један такав објекат, назван „Окси пјур“, смештен је у углу великог тржног центра. Овде муштерије могу платити између 299 и 499 рупија (око 4 до 7 долара) за 15-минутни третман кисеоником, са избором неколико мириса: наранџе, лаванде, цимета, еукалиптуса, лимунске траве или паприке.

„Загађење ваздуха достиже опасан ниво, тако да људи долазе овде да удахну чист кисеоник“, рекао је власник компаније „Окси пјур“ Аријавир Кумар за „Нешенел“.

Сваке зиме квалитета ваздуха пада у градовима широм Индије, јер се ветрови смањују, а пољопривредници спаљују остатке усева, како би створили простор за следећу жетву. Кумар каже да је овог пута повећање смога у Њу Делхију покренуло налет посла у његовој фирми.

„Пре смо имали 15-20 људи дневно. Сада свакодневно добијамо 30-40 купаца“, рекао је. Огроман је пораст броја посетилаца у последње две недеље.​У баровима се испоручује кисеоник кроз стандардни уређај за каниле који корисници стављају у ноздрве. Цевчице су извучене из машине за концентрисање која извлачи чист кисеоник из загађеног ваздуха. Док Кумар наглашава да „терапија кисеоником“ не лечи ниједну болест, каже да ваздух може подмладити „попут бање“.

Упркос потенцијалу за благодати, многи на друштвеним мрежама сматрају да је Кумар, иако поштен – дистопијац, што сугерише будућност у којој само богати могу приуштити да дишу нетоксични ваздух.

​Упркос томе, вероватно се нови тренд неће зауставити скоро, будући да је Индија дом 15-ак најзагађенијих градова на свету, те су проблеми са квалитетом ваздуха у земљи задржани неко време. То нагони већи број Индијаца у барове са кисеоником попут „Окси пјура“ или бар оне који то могу да приуште.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести