У Вашингтону дозвољено прављење компоста од покојника

ВАШИНГТОН: Вашингтон је постао прва савезна држава у Сједињеним Америчким Државама која је легализиловала компостирање људи, а и првом природном органском погребном предузећу за смањење отпада у земљи, поступак ће се наплаћивати око 5.500 долара и биће у примени за две године, јавља ББЦ.
r
Фото: pixabay.com

Предлог новог закона потписао је у понедељак гувернер Џеј Инсли.

Инсли се бори за председничку номинацију 2020. Кроз платформу заштите околине. Заговорници идеје и његове присталице сматрају да ће се "природном органском редукцијом", како се компостирање чешће назива, по телу уштедети око једне тоне емисије угљика, а "текућом кремацијом" се производи четвртина емисије угљрн диоксида у односу на уобичајену кремацију.

Реч је о младој и новој методи сахрањивања, о збрињавања остатака након смрти, чији заговорници тврде да је јефтинија и еколошкија од традиционалне сахране или кремирања.

"Текућа кремација" је већ легална у осам америчких савезних држава, "органска редукција" је новост. Настала је као плод седмогодишњег истраживања пословне жене Катрин Спејд и групе наичника које је ангажовала како би доказала да је замисао о претварању тела у ђубриво сигурна и изводива.

Водитељка тима је универзитетска професорка одрживе и органске пољопривреде Лин Карпентер-Богс која води истраживања у компанији.

Спејд, која је лобирала за увођење новог закона, основала је компанију која ће међу првима пружати услуге постхумног компостирања.

"Рекомпозиција је алтернатива кремирању или сахрањивању. Ради се о природном, сигурном и одрживом процесу који ће смањити емисије гасова “, рекла је Спејд за АФП.

На крају процеса компостирања, родбини се даје земља сачињена од покојникових остатака, коју могу да користи при сађењу цвећа, поврћа или дрвећа.

Закон о "органској редукцији", који ће на снагу ступити 1. јуна 2020., утире пут пословању Спедене компаније у Сијетлу.

Предлог закона који одобрава ту праксу прошао је у вашингтонском сенату и дому уз јаку двостраначку подршку, али Католичка црква се противи "текућој кремацији" и "органској редукцији", уз објашњење да закон не показује поштовање према покојницима.

Кетрин Спејд је с тимом научника морала да докаже да распадање тела у тлу задовољава све законске стандарде када су у питању опасни нуспроизводи, попут патогена, метала који би могли наштетити околини.

Спејд је објаснила како у њеној компанији изгледа процес рекомпозиције, односно компостирања клијената.  радници компаније прво стављају тело покојника у челични контејнер пун луцерке, дрвене пиљевине и сламе. Контејнер се затим затвара, а тело се током 30 дана распада природним путем. Након што је процес готов, настаје земља која се може еколошки искористити.

"Током процеса трансформације користи се опна димензија 1x3 метра, напуњена органским остацима од стабала, дрвеном пиљевином и сламом. Њима се додају термофилне бактерије, с повременим усисавањем ваздуха како би се смеса промешала. Уз трајну температуру од 5 Целзијевих степени догађа се трансформација. За цели процес потребно је месец дана и произведе се нешто мање од просторног метра компоста".

"У случају да покојник има неке неорганске делове тела, попут вештачког кука, они се скенирају и рециклирају", кажу  у компанији.

"Ми мислимо да је брига о смрти темељни део живота. Осим осмишљавања система који нас нежно враћа земљи, тежимо томе да ово искуство учинимо што јаснијим и значајнијим за све учеснике", кажи у компанији.

"Реч је о првоме природном органском погребном предузећу за смањење отпада у земљи. Поступак ће се наплаћивати око 5.500 долара, што је висока цифра, али још је мања од 7.000 долара просечних трошкова сахрсне", ксжр Спејд и додаје да ће посао покренути у року од две године.

Глумац Лук Пери након своје смрти био сахреањен у посебном еколошком оделу начињеном од гљива, што би требало да смањи количину отровних твари и токсина који би продрли у тло током разградње или кремирања тела.  Процес људског компостирања је легалан у Шведској, док су сахране, где је покојник закопан без или у биоразградивом ковчегу, легални у Великој Британији.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести