Умро Вилијам Голдман сценариста филма "Буч Касиди и Санденс Кид"

ЊУЈОРК:  Познати амерички сценариста, добитник два Оскара, Вилијам Голдман умро је у петак у Њујорку у 88. години од рака дебелог црева и упале плућа, саопштила је његова породица. 
Vilijam Goldman Foto: AP/file
Фото: Vilijam Goldman Foto: AP/file

Голдман је добио Оскара за оригинални сценарио за филм "Буч Касиди и Санденс Кид", а за адаптирани сценарио за "Све председникове људе".

У сценарије за филм преточио је и своје романе "Marathon Man" (Маратонац), "Magic" и "The Princess Bride", а познат је и по томе што су реплике из филмова које је он смислио ушле у свакодневни говор.

Можда најпознатија од њих је "следи новац" из његовог сценарија за "Све председникове људе", који је настао на основу књиге новинара "Вашингтон поста" Боба Вудворда и Карла Бернтсина о "афери Вотергејт".

Њујорчанин, који није желео да ради у Холивуду и тамо је одлазио само на кратке разговоре с редитељима и продуцентима, Голдман је критиковао лош статус сценариста у Холивуду. 

"Што се тиче ауторитета, сценаристи су негде између човека који чува врата студија и човека који управља студиом (ове недеље)", писао је Голдман. 

Међу његовим познатијим филмовима су и "Харпер", "Велики Валдо Пепер", "Жене из Степфорда", "Мизери", "Далеки мост" и "Непристојна понуда".

Упркос успеху као сценаристе, Голдман је себе увек сматрао романописцем. Своја сценарија није сматрао великим уметничким достигнућима.

"Сценарио је комад дрвенарије. Осим у случају Ингмара Бергмана, то није уметност, то је занат", рекао је једном.  

Његов брат Џејмс, с којим је неуспешно наступао у мјузиклу, такође је добио Оскара за адаптирани сценарио, за "Зиму једног лава".

 

 

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести