Ванг Јапинг, прва Кинескиња у свемирској шетњи

ПЕКИНГ - Ванг Јапинг је постала прва Кинескиња која је изашла у шетњу свемиром у оквиру своје шестомесечне мисије на кинеској свемирској станици.
2
Фото: Guo Zhongzheng/Xinhua via AP

Нјен колега астронаут Жаи Жиђанг напустио је главни модул станице у недељу увече, Ванг му се нешто касније придружила да инсталирају опрему и тестирају механичку руку свемирске станице и обоје су се тек у понедељак рано ујутру вратили у орбиталну станицу, пренео је АП.

Трећи члан посаде Је Гуангфу помогао им је из космичке станице, наводи се на сајту Кинеске свемирске агенције.

Ванг (41) и Жаи (55) су већ учествовали у мисијама на кинеским експерименталним свемирским станицама које се више не користе, а астронаут Жаи је први Кинез који је пре 13 година изашао у шетњу свемиром.

Модул Тианхе ће следеће године бити повезан са још два дела свемирске станице, након чега ће овај кинески орбитални комплекс бити тежак око 66 тона, чак 384 тоне лакши од прве Међународне свемирске станице која је лансирана 1998. године и била тешка 450 тона.

Кинески војни свемирски програм планира да у наредне две године пошаље више посада на ову станицу како би била потпуно функционална.

Совјетска космонауткиња Светлана Савицкаја била је прва жена која је 1984. године изашла у свемир, а Кетрин Саливан је постала прва Американка која је то учинила нешто касније исте године.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести