(ВИДЕО) ВУК КАО МАЛО ДЕТЕ Шумска камера снимила вука како се игра у залеђеној бари на Велебиту

На ширем подручју северног Велебита у Хрватској креће се један чопор вукова, чији територију обухвата и Национални парк Северни Велебит.
s
Фото: printscreen Nacionalni park Sjeverni Velebit

У Националном парку Северни Велебит шумска камера забележила је призор који је одушевио љубитеља природе и живота. Камера, коју је поставио чувар природе Владимир Лопац, снимила је, наиме, сивог вука како се игра на залеђеној бари.

Сиви вук, некада распрострањен по целој Хрватској, данас је ретка појава, посебно изван заштићених подручја попут Националног парка Северни Велебит.

"Још 1894. године био је присутан у свим хрватским општинама, да би након тога поступно почео нестајати, и то најприје из ниских континенталних делова", истиче се из Националног парка.

Упркос својој репутацији као предатора, вукови играју важну улогу у одржавању екосистема.

- Вук је месојед, а главни плен су му срна, јелен, дивља свиња и мањи сисари.. Животиње које вук лови старе су и изнемогле, болесне, изгладнеле или младунчад. Тиме вукови позитивно утичу на здравље популације плена и придоносе стабилности целог еко система - навели су из Националног парка Велебит унутар објаве на Фејбуку.

(Блиц.рс)

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести