Више од 22.000 захтева Европској свемирској агенцији

ПАРИЗ: Европска свемирска агенција (ЕСА)саопштила је данас да ју је одушевио рекордни број подносилаца захтева - више од 22.000 оних који се надају да ће постати следећа генерација свемирских путника, а међу којима је више жена него икад и око 200 особа са инвалидитетом.
astronaut svemir
Фото: Tanjug/AP

Објављујући резултате нових апликација за запошљавање усмерених на већу разноликост астронаута, агенција је признала да још мора да ради на родној равнотежи, пренео је АП.

Само 24 одсто подносилаца захтева су жене, у односу на 15 процената приликом последњег ангажовања 2008. године.

Кампања запошљавања није посебно била усредсређена на етничку разноликост, али је нагласила важност представљања свих делова друштва.

Агенција је примала пријаве од свих 25 земаља чланица и придружених чланица, иако већина потиче традиционално из Француске, Немачке, Британије и Италије.

По први пут, ЕСА је посебно тражила људе са физичким инвалидитетом, да би утврдила какве адаптације је потребно урадити нас свемирским станицама да би их примиле.

Конкуренција је јака, четворо до шесторо њих ће бити изабрано за следеће европске астронауте и резервни тим који ће бројати око 20 људи. Кандидати ће бити подвргнути интензивном прегледу током следеће године, а коначна одлука очекује се крајем 2022. године.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести