overcast clouds
22°C
22.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2433
usd
103.4439
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗДРАВСТВЕНЕ ОПАСНОСТИ ПЕК ПАПИРА КОЈЕ НИКО НЕ ПОМИЊЕ Ово су најбоље алтернативе

22.05.2025. 12:53 13:04
Пише:
Извор:
Крстарица
Пек папир
Фото: Pexels

Пек папир, познат и као папир за печење, већ дуго заузима важно место у припреми хране, захваљујући отпорности на топлоту и нелепљивој површини.

Међутим, све чешће се поставља питање његове безбедности, како по здравље, тако и по околину. Иако глобална вредност индустрије овог производа премашује 960 милиона долара, неопходно је осврнути се на ризике који се крију иза његове практичности.

Ова врста папира настаје посебним технолошким поступком који му омогућава отпорност на влагу, топлоту и масти. Најчешће је обложен силиконским слојем који му даје карактеристично нелепљиво својство, што га чини идеалним за печење без додатних масноћа.

Једна од највећих брига у вези са пек папиром јесте процес избељивања који користе многи произвођачи. Наиме, оваква обрада може оставити трагове диоксина, изузетно токсичне супстанце која се активира на високим температурама.

Диоксини и здравље: Једном када се унесу у организам, диоксини се задржавају у масном ткиву и могу остати у телу и до једанаест година. Научне студије повезују их са бројним поремећајима, од проблема у развоју до оштећења репродуктивног система.

Силиконски премаз, да ли је безопасан?
Иако ФДА још од 1979. године сматра силицијум-диоксид безбедним за контакт с храном, недовољно је савремених студија које испитују шта се заправо дешава са силиконом када се загреје, посебно у присуству уља и масти.

Силоксани, саставни део силикона, могу мигрирати у храну, што су показале и студије на силиконским флашицама и посуђу. Постоје индиције да могу нарушити хормонални баланс, па чак повећати ризик од одређених врста рака.

Ако желите да умањите ризике, размислите о коришћењу следећих материјала у кухињи:

Стакло – лако се одржава и омогућава праћење процеса печења.

Нерђајући челик – трајан, нереактиван и изузетно поуздан.

Керамички судови – равномерно преносе топлоту и естетски су привлачни.

Силиконске подлоге без штетних додатака – погодне за вишекратну употребу и отпорне на високе температуре.

Бакрено посуђе – брзо се загрева и равномерно распоређује топлоту.

Кедрове дрвене облоге – идеалне за роштиљ, пружају ароматичан укус без штетних испарења.

Закључак: Бирајмо паметније за здравију исхрану
Иако пек папир свакодневно олакшава припрему хране, важно је знати да његов састав може представљати озбиљне здравствене ризике. Избељени папир и силиконски премаз потенцијално ослобађају штетне хемикалије, нарочито при високим температурама.

Зато је важно окренути се природнијим и сигурнијим решењима јер мале промене у кухињи могу значајно допринети бољем здрављу целе породице.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ДА ЗАБЛИСТАЈУ ПВЦ СТОЛАРИЈА И БЕЛЕ ПАТИКЕ Једноставна метода СВЕ САСТОЈКЕ ОБИЧНО ИМА СВАКА КУХИЊА
1

ДА ЗАБЛИСТАЈУ ПВЦ СТОЛАРИЈА И БЕЛЕ ПАТИКЕ Једноставна метода СВЕ САСТОЈКЕ ОБИЧНО ИМА СВАКА КУХИЊА

31.03.2025. 11:28 12:15