Златна медаља за пацова који открива нагазне мине

ЛОНДОН: Мужјак афричког џиновског торбарског пацова по имену Магава добитник је посебног признања захваљујући својој успешности у откривању нагазних мина.
pacov
Фото: Youtube Printscreen

Како наводи ББЦ, специјално обучени Магава је у својој досадашњој "каријери" открио 39 нагазних мина и 28 неексплодираних комада муниције у Камбоџи, због чега му је једна ветеринарска добротворна организација из Велике Британије доделила златну медаљу.

Магава је први пацов међу 30 животиња које су, захваљујући раду у разним специјалним службама, добиле ту медаљу.

Седам година стари Магава дугачак је 70 центиметара и тежак 1,2 килограма, што му омогућава да се креће преко нагазних мина не активирајући их, а минско поље величине тениског терена у стању је да претражи за само двадесет минута, док би човеку са минским детектором за то требало између једног или четири дана.

Магава је годину дана обучаван у једној белгијској организацији са седиштем у Танзанији која пацове обучава да нањуше једно хемијско једињење у експлозивном пуњењу нагазних мина, као и туберкулозу.

Процењује се да у Камбоџи има око шест милиона нагазних мина, већином постављених у доба грађанског рата током 70-их и 80-их година прошлог века.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести