Запослени туже Твитер због кршења Закона о раду САД-а

ЊУЈОРК: Запослени у Твитеру су поднели колективну тужбу против компаније након што их је нови власник те друштвене мреже, Илон Маск, обавестио у допису путем е-поште да ће данас почети отпуштања.

Део запослених у Твитеру је ноћас и јутрос по америчком времену почео да објављује на платформи да су њихови налози на компанијској е-пошти били затворени пре планираног обавештења о отпуштању, преноси тв станица Си-Ен-Ен (ЦНН).

Неки су такође поделили плава срца и поздравне емоџије који илуструју одлазак из компаније.

У колективној тужби, поднетој у четвртак, наводи се да Твитер крши савезни Закон о прилагођавању и преквалификацији радника (WАРНт) пошто је већ отпустио део запослених.

Овај закон налаже да послодавац који има више од 100 запослених мора да достави писмено обавештење 60 дана унапред пре масовног отпуштања „које погађа 50 или више запослених на једној локацији запослења“.

„Илон Маск, најбогатији човек на свету, јасно је ставио до знања да сматра да је поштовање савезних закона о раду ’тривијално''. Поднели смо федералну тужбу како бисмо осигурали да се утврди кривица Твитера према нашим законима и како бисмо спречили запослене у Твитеру да несвесно потпишу да се одричу своја права“, рекла је за ЦНН адвокатица Шенон Лис-Риордан, која је поднела тужбу.

Твитер је запошљавао око 7.500 људи пре Масковог преузимања компаније.

Амерички милијарде је свој мандат у Твитеру почео отпуштањем генералног директора Парага Агравала и још два извршна директора.

За мање од недељу дана откако је купио компанију, изгледа да је њен руководни тим скоро у потпуности "очишћен", што путем отказа, што давањем оставки. Маск је такође распустио доскорашњи управни одбор Твитера, наводи ЦНН.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести