Берош: АстраЗенека ефикасна и за старије од 65 година

ЗАГРЕБ: Хрватски министар здравља Вили Берош рекао је вечерас да је вакцина АстраЗенеке за старије од 65 година ефикасна и безбедна.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit

"Ако наведемо да вакцина АстраЗенеке штити у 62 одсто случајева, то значи да у том постотку она штити од заразе вирусом, а у преосталом постотку можемо да добијемо блаже симптоме, најчешће само један. Све регистрироване вакцине скоро 100 одсто штите од смрти и тешких облика болести", објаснио је Берош.

Додао је да је заштита АстраЗенекине вакцине нешто мања, али је истакао да нема дилеме да ли се треба вакцинисати тим цепивом или чекати друго, преноси Индеx.хр.

Берош је рекао да је тешко рећи када би у Хрватској могло доћи до жељене имунизације од 70 одсто, нагласивши како све зависи од динамике којом ће вакцине долазити.

Истакао је да би на јесен, ако не буде изненађења и нових варијанти коронавируса, могло доћи до повратка нормалном животу.

"Епидемиолози тврде да ако постигнемо до лета прокуженост од 50 одсто уз оне који су преболели вирус, то би требало да буде јако добра имунолошка база да уђемо у лето, а потом и јесен. Алтернативе за одговорно понашање нема. Уколико будемо опрезни и на јесен ћемо имати времена за убирање плодова наше одговорности", рекао је Берош.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести