Чоколадом против несанице

Једна од намирница која се најчешће избегава, посебно када желимо да смршамо, јесте чоколада, а она заправо има позитиван утицај на организам, сматрају нутриционисти.
spavanje san
Фото: pixabay.com

Будући да чоколада повећава ниво хормона серотонина, који је задужен за производњу мелатонина, мало чоколаде могло би да реши проблем са несаницом, каже нутрициониста Керис Марсден.

Током целог свог живота, а yахваљујући свему што сам научила о нутриционизму, није прошао један дан, а да нисам појела мало чоколаде. Она повећава серотонин, који вам помаже да добро спавате. Не може бити једноставније, рекла је Керис Марсден.

Уз ову предност, научници са Универзитета у Лондону тврде да особе које једу црну чоколаду смањују могућност депресије. Истраживање је прегледало податке о 14.000 одраслих особа, укључујући њихово конзумирање чоколаде, симптоме депресије, висину, физичку активност и остале хроничне здравствене проблеме. Анализа података открила је да су учесници који су јели црну чоколаду два пута у временском размаку од 24 сата имали 70 одсто мању шансу за развој депресије у односу на оне који је нису јели.

Ово истраживање пружа доказе да конзумирање црне чоколаде може бити повезано са смањеним шансама за развој клиничке депресије,  рекла је др Сара Џексон, која је водила истраживање.

Ипак, др Џексон сматра да је потребно спровести још истраживања да би се рашчистиле све недоумице о односу између чоколаде и депресије.

Могуће је да депресија изазива пад интереса за чоколадом или неки други разлози доводе до тога да људи мање конзумирају чоколаду, па постану депресивни. Ако се утврди чврста веза између заштитног ефекта који конзумирање чоколаде има на организам, треба утврдити и коју врсту чоколаде би било најбоље конзумирати и која је количина оптимална. Али чоколада не може да делује сама, рекла је др Џексон.

Према научницима, кључ за позитиван утицај на расположење је да чоколаду једемо са уживањем.

То, верујемо, неће бити проблем, закључила је др Џексон.

С.М.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести