Делта варијанта корона вируса доминантна широм света

ВАШИНГТОН: Делта варијанта корона вируса сада је доминантан сој широм света, праћен налетом смртних случајева широм САД међу невакцинисаним особама, изјавили су амерички званичници.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Број новозаражених у САД порастао је за 70 одсто у односу на претходну недељу, а број смртних случајева порастао је за 26 процената, при чему су се епидемије догодиле у деловима земље са ниском стопом вакцинације, рекла је директорка Америчких центара за контролу (ЦДЦ) и превенцију болести Рошел Валенски на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

Седмодневни просечни број дневних случајева сада је већи од 26.000, што је више него двоструко од најнижег јунског нивоа од око 11.000 случајева, навеили су ЦДЦ.

Ово постаје пандемија невакцинисаних, рекла је она, додајући да је 97 одсто људи који одлазе у болнице у САД са ковид-19 невакцинисано.

Делта варијанта, која је знатно заразнија од првобитне варијанте ковид-19, откривена је у око 100 земаља широм света и сада је доминантна варијанта на свету, рекао је амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи.

Имамо посла са застрашујућом варијантом ковид-19, истакао је Фаучи.

EUR/RSD 117.3343
Најновије вести