Едукативна радионица: Важност витамина Д3 и К2 за имунитет

НОВИ САД: Сада се већ зна, а то су показале и многобројне студије, да низак ниво витамина Д3 може довести до већег ризика од инфекције корона вирусом или до тежих форми болести. Колико је у ствари овај витамин важан за функционисање читавог организма, вероватно не бисмо ни знали да није било пандемије ковид-19.
r
Фото: Dnevnik.rs

Витамин Д3, поред тога што има велики утицај на имунитет, јако је значајан за изградњу коштаног система. Ниске вредности витамина Д3 могу допринети болу у костима и зглобовима, као и слабости мишића, а код људи старијих од 50 година, повећава ризик од пада и прелома костију.

Како би се смањио ризик за настанак прелома читавог скелета, препоруке лекара су да имамо задовољавајући ниво витамина Д3 у организму, али и ништа мање важног витамина К2, који доприноси повећању густине костију и отпорности на преломе.

Међутим, процене стручњака су да од 30 до 50 одсто популације има дефицит витамина Д у организму, који често није клинички препознат.

На едукативној радионици “Ајмо у живот”, ендокринолог у Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије професорка др Марина Николић Ђуровић истакла је да је у овој пандемији потврђен велики број пацијената који су били хоспитализовани због корона вируса и имали изузетно низак ниво витамина Д у организму.

Велики број студија је показао колика је важност витамин Д3 у лечењу инфекције изазване овим вирусом. Доказано је да су много боље пролазиле особе које су имале инфекцију и нормалне концентрације витамин Д3, да су провеле значајно мање времена у болници, као и да је много мање њих имало тешке форме болести. Међутим, главни изазов за превазилажење високих стопа недостатка витамина Д је тај што није лако одржавати довољне нивое овог витамина кроз исхрану и модеран стил живота. Па су зато земље које имају мало сунца, као што су Исланд, Финска, последњих неколико година уграђивале у подземне железнице специјалну врсту светлости која је имитирала ултравиолентне зраке како би код грађана поспешили индукција витамина Д, за који знамо да се ствара преко коже. Међутим, с обзиром на то да је све више позорности на малигни меланом, мало се људи сунча, а заштитни фактори преко 15 онемогућавају продирање ултравиолентних зрака на кожу и на тај начин спречавају и синтеза витамина Д.  Због тога су многе земље, које су економски развијене, почеле да обогаћују храну витамином Д3, зато што је и пре пандемије доказана важност овог витамина у лечењу и превенцији многих болести. Међутим и поред тога, неопходно је додавање витамин Д3 у виду суплемената, а студије су показале да је најбоља искористљивост у организму када се узимају у софт гел капсули. Нарочито се препоручује особама са хроничним и малигним болестима, као и код оних који имају повећану склоност ка респираторним инфекцијама, објаснила је проф. др Николић Ђуровић, нагласивши да не треба заборавити важност витамин Д3 и када је у питању превенција и лечење остеопорозе.

Витамин Д3 заједно са витамином К2 сматра се једним од најважнијих карика када се говори и о остеопорози код жена, нарочито у периоду менопаузе, када је ниво естрогена, који штити кост, значајно мањи. Једна од најважнијих функција витамина Д3 у организму је контрола ресорпције калцијума из хране у цревима. Да би тело било у стању да правилно искористи овај калцијум, неопходан је витамин К2. У недостатку овог витамина, калцијум се таложи у меким ткивима што доводи до калцификација у зглобовима и осталим органима.

Физијатар у Клиници за физикалну медицину и рехабилитацију Клиничког центра Србије професорка др Емилија Дубљанин Распоповић на едукативној радионици се осврнула на остеопорозу, која погађа једну од три жене старије од 50 година и сваког петог мушкарца после 65. године живота.

Већи ризик од остеопорозе имају жене које су ушле у менопаузу пре 45. године, жене ситније грађе, као и особе које су мање физички активне. Улога витамина Д3 потрврђена је у лечењу остеопеније и остеопорозе, као и за смањење ризика од настанка прелома. Код пацијената са остеопорозом, адекватан ниво витамина Д представља предуслов за ефикасну терапију остеопорозе. Међутим, значај витамина К2 се последњих година пуно истражује и доказани су његови бенефити за здравље костију, али и велики допринос кардиоваскуларном здрављу. Витамин К2 је као саобраћајац у нашем организму, спречава да се калцијум таложи у артеријама, зглобовима, унутрашњим органима и прави калцификације, већ се тај калцијум усмерева у кости, тамо где је неопходан. Од изузетног значаја је физичка активност, јер представља јак стимуланс за стварање коштане масе. Калцијум који се уноси исхраном костима даје чврстину, али само уколико у организму има довољно витамина К2 и Д3. Међутим, да би се побољшала густина костију и да би кост правилно зарасла, уколико дође до прелома, поред физикалне терапије, неопходно је уносити оптималан ниво витамина К2, 90 мцг дневно, као и витамина Д до 2000 И.Ј, закључила је проф. др Дубљанин Распоповић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести