Европљани током пандемије здравије живели, Срби високо рангирани

БЕОГРАД: Однос Европљана према здрављу се у значајној мери променио током пандемије ковид-19, а 30 одсто грађана у 15 европских земаља признало је да се држало ранијих здравствених навика, док је 42 одсто испитаника куповало више свежих и високо квалитетних производа, подаци су овогодишњег истраживања Штада групе, у оквиру које послује домаћи Хемофарм.
zdrava hrana ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Испитивање, које је спроведено на више од 30.000 испитаника у 15 земаља, укључујући и Србију, показало је да су Срби опет изнад европског просека, па је тако чак 54 одсто грађана Србије рекло да је током пандемије више новца трошило за куповину свеже и квалитетније хране.

Здравствени извештај Штаде указује да је велика већина Европљана пандемију видела као прилику да усвоји здравији начин живота, па је тако 23 одсто њих поручивало више здравствених производа преко интернета, 21 одсто тражило је додатне савете у апотекама и правило кућне залихе, док је 16 одсто користило тзв. фитнес апликације.

Чак 84 одсто Европљана (89 одсто испитаника из Србије) верује да је битан здрав начин живота, који укључује уравнотежену исхрану и спорт, а свега пет одсто грађана Србије признало је да је током пандемије живело "мање здраво" него раније.

Сваки трећи Европљанин укључио је неки облик физичке активности у своје слободно време и покушао да више вежба у последњих неколико месеци (35 одсто).

Многи Европљани у протеклој години испробали су нови тренд у спорту или дијети, а 17 одсто њих такође каже да још нису открили "прави" спорт за себе.

Скоро трећина испитаника из Србије рекла је да се током пандемије више бавила спортом него раније, док је осам одсто грађана Србије изјавило да ништа није мењало у својој рутини и односу према здрављу.

Такође, скоро половина испитаника рекла је да је током пандемије повећало унос витамина и других додатака исхрани, стоји у саопштењу.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести