Фармацеуткиња Снежана Јовић о краљици цвећа

НОВИ САД: Њено краљевско величанство ружа вековима изазива дивљење, инспирише уметнике и обичне људе својим изгледом, бојом и мирисом.
ruza
Фото: pixabay.com

Симбол је земаљске и небеске љубави и лепоте. Претпоставља се да је стара више десетина милиона година, јер су у Колораду нађени фосилни остаци за које се процењује да имају око 40 милиона година. Данас имамо преко 45 хиљада врста, али само од две се прави етарско уље, открива за „ТВ магазин” фармацеуткиња Снежана Јовић из Новог Сада, иначе добра познаватељка етеричних уља.

То су Rosa damascena и Rosa centifolia. Ове две врсте су ботанички најквалитетније за добијање етарског уља. Највеће плантаже ружа се налазе у Бугарској, Мароку и Ирану. Жетва се обавља рано ујутру, чим спадне роса и завршава се до десет ујутру. Латице се постављају на јуту у хладну собу где почиње блага ферментација, а онда се обавља брза дестилација у трајању од 75–90 минута. Други начин добијања је путем потапања у уље, екстракцијом растварачима и дестилацијом. У току добијања етарског уља, добијају се као споредни продукти и хидролат – ружина водица и восак. За једну кап етарског уља потребно је 30 цветова руже, односно да би се добила литра етарског уља потребно је 3.800–5.200 килограма ружиних латица. То објашњава драгоценост и високу цену овог уља.

Због своје лепоте и очаравајућег мириса ружа је била цењена у многим цивилизацијама – у Тутанкамоновој гробници из древног Египта, између осталог, нађени су и букети сувих ружа. Није изненађење да је у грчкој митологији ова цветна краљица везана баш за богињу љубави и лепоте Афродиту. Сматрало се да су руже постале црвене од њене капљице крви. Античка песникиња Сапфо је прва назвала ружу краљицом цвећа. Током Дионисових свечаности које су биле посвећене овом божанству вина, стари Грци су се украшавали венчићима од ружа. То су чинили, јер су веровали да руже штите оне који су њима окићени од откривања тајни док су под дејством вина.

Ово веровање преузимају Римљани, који су на врата просторија у којима се расправљало о поверљивим темама, стављали цвет дивље руже (који има пет латица). Сматра се, да одатле потиче обичај да се цвет руже са пет латица урезује као украс на врата исповедаоница у католичким црквама. Ружа иначе има истакнуто место симболици хришћанске вере. Она је ознака девичанске врлине. Девица Марија је приказана на сликама како у руци држи руже без трња. У средњем веку венцима ружа се украшавају само девице, а Богородица се често приказује у ружичњаку. Рекла бих да том споју са духовношћу доприноси њен мирис који има највишу фреквенцију и самим тим ће вас узнети или подићи вашу вибрацију, поверила нам је Снежана Јовић.

Могуће је да је та заштитна моћ ружи придавана због трња, које је најчешће неодвојиви део од краљице цвећа. Можда баш захваљујући трну ружа се чини тако недостижном. Према речима Јовићеве, ружа је такође била цењена и на далеком истоку:

У Кини династија Хан је била позната по вртовима пуним ружа, а у Индији се овај цвет посвећује богињи Лакшми која је богиња изобиља. Из Индије потиче и прича како је први пут настало етарско уље. Наиме, индијски махараџа је, да би показао љубав, канал којим је био окружен дворац испунио великим количинама ружиних латица, вода је мирисала слатко и узвишено, јер се услед високе температуре ослобађало етарско уље.

Македонском краљу Александру Великом су се веома свидели ружичњаци приликом посета Индији, па је то представљало подстрек за увођење узгоја ружа у Европи. Клеопатра је руже користила у купкама да би завела Марка Антонија.

Није ни чудо, јер је, слободно бих могла рећи, дејство етарског уља на кожу као нежан додир анђеоских крила, негујуће и подржавајуће током целог живота. Пре десетак година је доказано да ружа има и јаке антимикробне ефекте – након само пет минута, чак и када је разређена у 0,25 процентном раствору уништава се бактерија која изазива акне (propionbacterium acnes). Она оплемењује сваку крему, јер супстанце у ружином уљу боље продиру у кожу и инкорпорирају се. Смирује упалне процесе на кожи као што су: екцем, розацеа, херпес и спречава да кожа постане груба. Побољшава тонус и структуру суве коже. Умирује надражену кожу. Може да се каже да је она регенератор на ћелијском нивоу, исправља и спречава настанак бора и ожиљака. Има изузетна антиоксидациона својства, неутралише слободне радикале и спречава оштећења коже. Смањује пеге и тамне мрље, открива нам Снежана Јовић.

Ружа је била високо цењена и обожавана и на Блиском истоку. Познати арапски лекар Авицена је први писао о исцелитељској моћи ружине водице припремљеној помоћу латица руже у чистој води под сунцем. У својим делима је писао да је користио кандиране латице као лек против туберкулозе.

Етарско уље руже делује на срце, које се сматра да је центар емоција – поготову на тугу, снажни стрес и депресију (све врсте, укључујући и постнаталну). Сладак, цветни, егзотични и сензуалан мирис руже је привлачан чулима и делује хипнотички. Удахните, ваше мисли долазе спорије, а ваши мишићи губе напетост, док се ваш дух осећа слабијим. То је зато што мирисни молекули из етарског уља долазе до лимбичког система у мозгу који укључује хипокампус, амигдалу и хипоталамус и они директно активирају разна понашања, објаснила је Јовићева.

Сматра се да делује тако да топи психолошке и емоционалне препреке и ослобађа од бола из прошлости, балансира и смирује ум, смирује интензивне негативне емоције унутрашње збрке, ублажава и смањује љубомору, бес, очај и кривицу.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Изузетан козметички ефекат: Масажер од жада и ружино уље

Колико пута у току дана стегнемо зубе, мрштимо се и правимо боре, или се жалимо на отеченост лица. Задржавање течности настаје због слабог рада лимфног система, који опет настаје због упала, лоше исхране (глутен, шећер, млеко), некретања и слабе физичке активности, или генерално када је тело пуно токсина. Масажа утиче на детоксикацију, боље здравље коже и целог имунолошког система, а на тај начин се побољшава и апсорпција креме, па тен постаје сигурно свеж и подмлађен.

Нагласила бих да етарско уље руже негује све типове коже у свим добима и утиче да боље поднесемо стрес и одржимо организам у балансу. Масажа се изводи жадом, кога у Кини обожавају и зову каменом у који је уткана душа, или кристализованом месечином са светих планина. У кристалотерапији, овај камен се користи за прочишћење, благотворан је за ослобађање од токсина и стреса. Уколико се ово (разблажено) уље комбинује с масажером од жада онда је то изузетна помоћ да стрес не остави траг на лицу и да ви заблистате, открила нам је Снежана Јовић.


Ово је уље које милује душу и повезано је с љубављу и опраштањем. Ублажавањем напетости, неповерења и менталног притиска појачава се самопоуздање, самопоштовање, ментална моћ, стабилност и снага. Мења се енергија влаге и хладноће које контролишу негативна осећања (према ајурведи), јача се аура и подстиче добро функционисање организма. Када се отпусте негативна размишљања и страх, отвара се простор за љубав и поверење. Мирис уздиже и стабилизује. Афродизијак је, не само за жене, него буди жељу и код мушкарца, побољшава сексуалну функцију. Такође, делује на уравнотежење хормона, регулисање менструације и менопаузе. На менталном плану, отвара четврту и седму чакру, подсећа вас да са љубављу учествујете у свакој стази свога развоја, јер ћете складније, мирније и снажније деловати, нагласила је фармацеуткиња Снежана Јовић.

Ружа је у нашем космосу симбол страствене и апсолутне љубави, а према старој мудрости, и смисао самог живота. Она нас испуњава истинском радошћу – зато „ако желиш да будеш срећан један дан - напиј се; ако желиш да будеш срећан једну годину - ожени се, али ако желиш да будеш срећан читавог живота – гаји руже!“

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести