Истраживње: Диоптријске наочаре штите од вируса

ЗАГРЕБ: Особе које носе диоптријске наочаре имају два до три пута мање шансе да се заразе корона вирусом у односу на оне који их не носе, јер мање трљају очи.
Naočare koje su pripadale Gandiju prodate na aukciji za 260.000 funtiIzvor: Tanjug/East Bristol Auctions via AP
Фото: Наочаре које су припадале Гандију продате на аукцији за 260.000 фунтиИзвор: Танјуг/East Bristol Auctions via AP

То је показало једно мање индијско истраживање спроведено на 304 особе старости између 10 и 80 година које су пријавиле симптоме вируса.

Деветнаест посто испитаника одговорило је да наочаре носи већину времена - најмање осам сати дневно.

"Студија је показала да је ризик од заразе ковидом-19 био отприлике два до три пута мањи међу популацијом која носи наочаре, у односу на оне који их не носе", пише британски Сандеј телеграф, пренела је Хина.

Појединци су, наводи се, навикли да додирују лице просечно 23 пута у једном сату, а очи просечно трипут током једног сата, показало је истраживање.

Кинески стручњаци су прошле године установили да је међу пацијентима са цовидом-19 у општој популацији било пет пута мање особа који носе наочаре са диоптријом.

Аутори студије очи сматрају важним каналом који омогућава продор вируса у организам.ује продор вируса САРС-КоВ-2 у организам.

"Уочили смо да су пацијенти с ковидом који су током дужег времена свакодневно носили диоптријске наочаре били релативно ретки, што би могао бити прелиминарни доказ да су такве особе мање подложне зарази овим вирусом", тврде аутори ове студије.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести