КОЈА ЈЕ ЦЕНА МЕНСТРУАЛНОГ ЦИКЛУСА? Жене шокиране призором на полицама, улошци иду и до 700 динара

Менструално сиромаштво погађа око 500 милиона жена широм света.
youtube.com/Radio Slobodna Evropa

Менструално сиромаштво погађа око 500 милиона жена широм света и подразумева недостатак приступа менструалним производима, образовању и хигијенским објектима.

"Приступачност" не значи и нужно присуство менструалних производа на полицама супермаркета, већ и немогућност да исте приуштите. Када бисте питали неку грађанку "колико месечно одваја на менструални циклус", њен одговор би вероватно био око 2.000 до 3.000 динара.

Управо један овакав повод био је разлог да се покрене лавина коментара на друштвеној мрежи X, некадашњем Твитеру.

Наиме, у време када цене свега расту, оно што би увек требало да остане приступачно је цена онога без чега жене и младе девојке не могу.

"Баш ме брига, ја сам у менопаузи", стоји у коментару једне од њих, али јасно вам је да у питању сарказам.

"Нека пева ова кућа"

"Нека пева ова кућа", гласила је објава девојке која је поделила две фотографије уложака - обичних и ноћних. Тако, 22 улошка коштају 519 динара, односно комад 23.

Ноћни улошци, који су неопходни великој већини жена, скупљи су чак 180 динара. Па тако, паковање од 24 улошка кошта 700 динара.

Ако узмемо у обзир да већини жена требају бар два паковања месечно, долазимо већ до цифре између 1.000 и 1.400 динара, само за улошке.

- Нешто што је апсолутно медицински неопходно за сваку жену, не би требало да кошта оволико! Ово је срамота! - написала је једна од жена.

Да их у потпуности разумеју и мушкарци, говори и коментар једног од њих.

- Ништа, сад знам шта жени да купим за годишњицу - да не буде после да се нисам "отворио" за поклон.

Шалу на страну, ово је озбиљан проблем који не погађа само Србију, већ и цео свет.

Менструално сиромаштво које се јавља када неко није у могућности да пронађе или купи производе за менструално здравље, може узроковати да девојчице, девојке и жене изостају из школе или посла, а чак је повезано и са последицама менталног здравља, о чему је писала Ona.rs.

И за крај, у разговору са нашим колегиницама, закључили смо да менструација заиста не би требало да буде тема од "акције". А на то мислимо када купујемо залихе уложака када су по сниженој цени, јер знамо да су овако изузетно неприступачни.

- Славим у месецу када видим да су на акцији, купим по пар пакета - рекла је једна од њих.

 (Телеграф Бизнис)

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести